INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

tüskevár

kézirat

regény

árverés

antikvárium

Kalapács alatt a Tüskevár kézirata - kiderült, nem is ez volt az eredeti címe

Kalapács alatt a Tüskevár kézirata - kiderült, nem is ez volt az eredeti címe

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Kétmillió forint a kikiáltási ára Fekete István Tüskevár című regénye kéziratának, amelyet pénteken árverez el a Múzeum Antikvárium. Antal Károly, az antikvárium vezetője az InfoRádiónak elmondta, a bevétel a kikiáltási ár sokszorosa lehet, és jótékony célokat szolgál majd.

A Fekete István-hagyaték kezelője, az író egyik rokona több kézirattal kereste meg a Múzeum Antikváriumot. Az írások egy része már kalapács alá is került, és igen magas árat fizettek a kéziratokért - tudta meg az InfoRádió Antal Károlytól, az antikvárium vezetőjétől.

"Az úr most úgy gondolta, hogy felteszi az i-re a pontot, és beadta ezt az ikonikus, kultikus, nagyon fontos darabot hozzánk árverésre" - beszélt a részletekről Antal Károly.

Egészen friss információ, hogy nemrég járt az antikváriusnál a dombóvári Fekete István Múzeum igazgatója, aki beszélt az író Chicagóban élő fiával, ő pedig megerősítette, az lenne a legjobb, ha a bevétel jótékony célokat szolgálna.

A kézirat Antal Károly elmondása szerint gyönyörű.

"Az iró még a XIX. századi iskola régi, kalligrafikus betűit használja. Számomra egészen elképesztő az a tökéletesség, ami a fejében volt.

408 oldalon keresztül van, hogy 6-8 egybefüggő oldalon egyetlen javítás sincsen"

- mondta a szakértő, hozzátéve, hogy a kéziratban egyébként is apró javítások, áthúzások találhatók csak, melyek inkább stilisztikai javítások. "Nagyon kevés jegyzetet használt, sosem használt írógépet, mert mint mondta, mire megtalál egy billentyűt, elszáll a gondolat" - avatta be az InfoRádiót Antal Károly.

Érdekes ugyanakkor, hogy

a könyv mindjárt egy áthúzással indul, "Matula iskolájából" lett végül Tüskevár. "Túl didaktikus lett volna az első cím, és nem akart tanmesét Fekete István, ennél jobbat nem is ötölhetett volna ki a mester."

Fekete István műveit 12 nyelvre fordították le eddig, könyvei 18 millió példányban jelentek meg. Fő művének kézirata a kétmillió forintos kikiáltási ár sokszorosáért kelhet el, a nemzeti kincs értéke Antal Károly szerint felbecsülhetetlen.

Kapcsolódó hang

Kalapács alatt a Tüskevár kézirata
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018