eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
nemzetitancszinhaz.hu
Nyitókép: nemzetitancszinhaz.hu

Dadogó Szimfónia - Esterházy műből lett táncelőadás

Esterházy Péter "Oratorium balbulum" című drámája alapján készített tisztatánc-előadást Grecsó Zoltán. A Várkert Bazárban hétfő este látható "Dadogó szimfónia" című premierről a koreográfus mesélt.

"Szerettem volna én is kicsit az Esterházy árvák közé tartozni, szerettem volna valami olyasmivel foglalkozni, amivel valahogy kapcsolódom Péter életművéhez" - mondta az InfoRádióban Grecsó Zoltán.

"A dadogás szimfóniája nagyon tetszett, a drámának az a hihetetlenül tragikus végkifejlete, hogy a próféta akkorra tudja megjósolni a jövendőt, mire az beteljesül, mivel hogy dadog.

Ez nagyon szürreálisnak találtam, és azt gondoltam, hogy ez nagyon szépen tudná inspirálni azt a művet, amit mi elkészítünk" - mesélte Grecsó Zoltán.

Az Esterházy műben egy dadogó próféta, és egy részeg angyal a főszereplők. Grecsó Zoltán előadásában is jelen vannak ezek a főhősök, de az ő szerepük nem olyan kivehető.

"Szerettem volna absztrahálni a munkát.

Ez egy tiszta tánc-előadás, de nagyon sokat foglalkoztunk a szöveggel, rengeteget foglalkoztunk az idővel.

Esterházy hihetetlen mennyiségű inspiráló képpel áldotta meg ezt a drámát, úgyhogy nagyon gazdag anyaggal álltunk szemben" - mondta a koreográfus, hozzátéve, hogy pont emiatt is volt nehéz sűrített formát létrehozni, ami kommunikál az Esterházy szöveggel, de teljesen független is attól.

Az előadás az Imre Zoltán ösztöndíjprogram és a Nemzeti Táncszínház közös szervezésében jön létre, hét táncművész közreműködésével. Grecsó Zoltán elmesélte, hogy elsősorban a struktúra ragadta meg az írásban, ahogy a drámaiságot rögtön elütjük valami egészen mással.

"Esterházy maga is prófétává válik ebben a műben, megjósolja, hogy mindenhova kerítések épülnek, és azt is megjósolja, hogy senkit sem fogadunk szívesen"

- mondta Grecsó. Itt valami olyan állapot fog létrejönni - tette hozzá, amivel mi mai emberek nagyon nehezen tudunk majd mit kezdeni. "Hihetetlenül hátborzongató volt, amikor olvastam ezt a drámát, arról nem beszélve, hogy

Esterházy ebben a drámában a saját halálát is megjósolja, nem is egyszer"

- mondta a koreográfus. Hozzátette, hogy találkozunk azokkal az üzenetekkel, amikkel Péter 2012-ben foglalkozott, de ez egy túlterhelt téma, így muszáj volt teljesen újrakomponálniuk.

"Elsősorban a dráma struktúrája érdekelt, az ahogy Esterházy váltakoztatja a drámaiságot, és a komédiába illő, néha bagatell kijelentéseket. Nem mindig egyértelmű, hogy min is kell nevetni, hogy ez most valóban vicces-e, vagy ez a mi valóságunk" - emelte ki Grecsó Zoltán. Remélem - tette hozzá, hogy ezzel a dologgal sikerült együtt dolgoznunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×