eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma

Frank Zappa egykori zenésztársai ismét az A38-on

Frank Zappa idén lenne 75 éves. Több mint húsz éve halott, de zenekara, a Mothers of Invention tagjai ápolják a mester hagyatékát. A kétezres évek elején GrandMothers of Invention néven újjáéledt csapat két év után ismét Budapesten játszik, október 7-én az A38-on.

Frank Zappa 1964-ben alapította meg klasszikus és legendás együttesét, a Mothers of Inventiont (eredetileg Soul Giants, később Mothers), amelynek kisebb megszakításokkal mintegy tíz éven át tartó működése során több mint harminc zenész fordult meg - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az újjáéledés Zappa halálának tizedik évfordulóján történt Don Preston, Napoleon Murphy Brock, Roy Estrada és John Leon "Bunk" Gardner részvételével egy lipcsei emlékkoncerten. A siker elsöprő volt: a fellépésről televíziós felvétel és koncertlemez készült, az eredetileg egyedinek szánt produkciót koncertek százai követték. A Mothers of Invention jó ideje ismét turnézik a klasszikus albumok (Freak Out!, Absolutely Free, We're Only in It for the Money és a többi) legjobb darabjaival.

A GrandMothers of Invention meggyőzte a háttérben béna haknit sejtő fanyalgókat: a virtuóz és értő muzsikusok monumentális színpadi akciójukkal teljes hitelességgel idézik fel a Mothers of Invention klasszikus lemezeit, a progresszív jazz-rock semmihez sem hasonlítható szabadságát és lazaságát. A Felfedezés NagyMamái méltók az eredeti zenekarhoz és garantáltan visszahozzák a hatvanas-hetvenes évek fordulójának nagy Zappa-korszakát a színpadra - írták a szervezők.

A zenekar tagjai a budapesti koncerten: Bunk Gardner (szaxofon, fuvola, billentyűsök, ének; ő 1966-tól 1969-ig játszott Zappával), Don Preston (billentyűsök, ének; ő is 1966 és 1969 között volt tag); kettejüket Max Kutner (gitár, ének), Eric Klerks (basszusgitár) és Christopher Garcia (dob) egészíti ki.

A koncert támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×