eur:
389.59
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Késve láthatjuk a kasszasikereket a mozikban

Több nagyszabású mozifilm, így az új James Bond-, a Batman- és a Hobbit-film is csak hónapokkal később juthat el a magyar mozikba a Filmtörvény január 1-jével életbe lépett módosítása miatt. A korhatár-besorolásra hivatkozva kialakult helyzet visszásságairól Bálint Péter, a Magyar Filmforgalmazók Egyesületének Elnöke beszélt az InfoRádiónak.

A törvény szerint harminc nappal korábban kell beadni a korhatárbizottságnak a besorolandó alkotást megtekintésre alkalmas hordozón, azonban erre nincs mód azoknál a filmeknél, amelyek a világpremierrel együtt kerülnek a magyar mozikba - közölte az InfoRádióval a Magyar Filmforgalmazók Egyesületének elnöke.

Bálint Péter elmondta: a digitális átállással megszűntek a klasszikus értelemben vett filmkópiák, ezek a filmek nem hozzáférhetők DVD-n, sőt gyakran még nincsenek is készen 30 nappal a világpremier előtt.

Ha a rendelkezést be akarják tartani, akkor meg kell várni, amíg megjelenik a DVD, az pedig a premier után négy-öt hónapot jelent. Addigra a többség letöltötte a filmet és már DVD-n is megvásárolható - fejtette ki.

A Magyar Filmforgalmazók Egyesületének Elnöke elmondta: ha a bizottság nem a moziban látja a filmet, más hatások érhetik.

Külföldön, ha nem áll rendelkezésre megfelelő hordozó, akkor a forgalmazó önbesoroló is lehet - mondta el Bálint Péter, aki hozzátette, ezt itthon is javasolták.

A témában megkerestük a Magyar Nemzeti Hírközlési Hatóságot is, ahonnan az InfoRádió írásban feltett kérdéseire később ígértek választ. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnál szerdán lesz egyeztetés az ügyben.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×