eur:
400.92
usd:
368.02
bux:
74822.06
2024. október 16. szerda Gál
Markham, Ontario, Canada - April 22, 2018: Hyundai Mobis Parts Canada Corp. in Markham, Ontario, Canada. Hyundai Mobis is a public South Korean car parts company.
Nyitókép: JHVEPhoto/Getty Images

Hyundai-gyár épül a felvidéki Nyitranovákban

A szlovák kormány és a Hyundai Mobis együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, melynek értelémében a dél-koreai vállalat elektromos autók motorjait és egyéb alkatrészeit gyártó üzemet épít a Trencséni kerületben található városban.

A Hyundai Mobis 26 millió euró értékben beruházási hozzájárulást kap a szlovák kormánytól egy új üzem felépítéséhez Nyitranovákban – erről Robert Fico miniszterelnök tájékoztatott az együttműködési megállapodás aláírása után.

Az Új Szó azt írja, várhatóan 270 embert foglalkoztatnak majd az új gyárban. A beruházó nevében a támogatásról szóló memorandumot a cégcsoport legmagasabb rangú vezetője, I Kjú Szok írta alá a pozsonyi kabinet képviselőivel.

A létesítmény megépítése több mint 170 euróba kerül, az üzemben a villanyautók elengedhetetlen alkatrészének számító elektromos hajtástechnikát fogják gyártani.

Ezzel igazodnak az autóipar új irányvonalához, melynek értelmében 2035 után többé nem gördülhetnek le a gyártósorokról benzines és dízeles gépjárművek.

A dél-koreai konszern március elején nyújtotta be a környezetvédelmi engedélyező hatóságokhoz az üzem létesítésével kapcsolatos építkezésre vonatkozó projekt tervezetét.

Korábban a német Volkswagen, a Stellantis multinacionális vállalat, a dél-koreai Kia Motors Corp. és a brit Jaguar Land Rover is nyitott már autógyárat Szlovákiában, a svéd Volvo Cars luxusautó-gyártó pedig két éven belül tervezi elindítani elektromos autógyárát a közép-európai országban.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Nemzeti konzultáció indul, elkészült a gazdaságvédelmi akcióterv - Kormányinfó percről percre

Nemzeti konzultáció indul, elkészült a gazdaságvédelmi akcióterv - Kormányinfó percről percre

A hagyományoktól eltérve szerdán ad számot a kormány hétközi ülésének döntéseiről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: nemzeti konzultáció indul, valamint 21 intézkedésből álló gazdaságvédelmi akciótervet is meghirdetett. Orbán Viktor október 23-án a Millenárison beszél majd 11 órakor. A Tisza Párt elnöke is hosszasan téma volt. Cikkünk percről percre frissül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Riadó volt Kijevben, beszáll a háborúba Észak-Korea - Híreink az ukrán frontról szerdán

Riadó volt Kijevben, beszáll a háborúba Észak-Korea - Híreink az ukrán frontról szerdán

Riadó volt az éjjel Kijevben, Oroszország drónokkal szórta meg az ukrán fővárost. Az orosz hadsereg a napokban elfoglalta a donyecki Mihailivkát, az offenzívában résztvevő katonáknak személyesen gratulált az orosz védelmi miniszter. Ukrajna érdeklődik az ötödik generációs török Kaan vadászbombázó iránt. Közben folyamatosan jönnek a hírek arról, hogy Észak-Koreából származó katonák kerültek az ukrán frontvonalakra, Oroszország oldalán. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×