eur:
396.07
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
byd dolphin
Nyitókép: byd.com

Durva szigorítás jöhet: kitiltaná a kínai járműveket a világ egyik legnagyobb gazdasága

A Biden-adminisztráció nemzetbiztonsági okokra hivatkozva készül újabb drasztikus lépésre az amerikai–kínai kereskedelmi vámháborúban.

A Biden-kormányzat olyan szigorítást vezetne be az Egyesült Államokban, amely arra kötelezné az amerikai autógyártókat, hogy távolítsák el a kulcsfontosságú kínai szoftvereket és hardvereket az USA-ban közlekedő járművekből – írja a hvg.hu a Reuters beszámolója alapján.

Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter komoly aggodalmakat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy

a kínai vállalatok a járművekbe épített berendezések, szoftverek segítségével a magánéletet sértve adatokat gyűjthetnek az amerikai járművezetőkről és infrastruktúráról,

sőt úgy véli, felmerül a kockázata az internetre és a navigációs rendszerekre csatlakoztatott járművek külföldi manipulációjának is. A javaslat szerint a szoftvertilalom a 2027-es modellévtől, míg a hardvertilalom a 2030-as modellévtől vagy 2029 januárjától lépne életbe.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium harminc napig társadalmi vitára bocsátotta a javaslatot, amit a jövő év elején véglegesítene a tárca.

A szabályok minden közúti járműre vonatkoznának, de a nem közúton használt, például mezőgazdasági vagy bányászati járművekre nem.

A Fehér Ház februárban vizsgálatot rendelt el a lehetséges veszélyek feltárására. Joe Biden akkor azt javasolta, hogy tiltsák ki a kínai járműveket az amerikai utakról a szoftveres szigorítás eszközével. A tervezett szabályozás más autógyártókat is arra kötelezne, hogy a következő években távolítsák el a kínai szoftvereket és hardvereket az Egyesült Államokban közlekedő járművekből.

A mostani szigorítás a kínai járművekkel kapcsolatos amerikai korlátozások legújabb eleme. A kormányzat nemrég megemelte a kínai importra kivetett vámot, beleértve az elektromos járművekre kivetett százszázalékos, valamint az elektromos járművek akkumulátoraira és a kulcsfontosságú ásványi anyagokra vonatkozó vámokat. A Reuters emlékeztet, hogy a washingtoni kínai nagykövetség augusztusban bírálta az Egyesült Államokba irányuló kínai járműexport korlátozására tervezett intézkedéseket: „Kína sürgeti az Egyesült Államokat, hogy komolyan tartsa be a piaci elveket és a nemzetközi kereskedelmi szabályokat, és teremtsen egyenlő versenyfeltételeket minden ország vállalata számára. Kína határozottan megvédi törvényes jogait és érdekeit” – állt közleményükben.

Az amerikaiak viszonylag kevés kínai gyártmányú személygépkocsit, könnyű tehergépkocsit importálnak, a kereskedelmi minisztérium azonban még azelőtt cselekedne, hogy Gina Raimondo megfogalmazása szerint a Kínához vagy Oroszországhoz kapcsolódó beszállítók, autógyártók és autóalkatrészek mindennapossá és széles körben elterjedtté válnának az amerikai autóiparban.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×