eur:
398.03
usd:
359.88
bux:
74258.47
2024. október 1. kedd Malvin
Two king chess pieces textured with American and Chinese flags on black and white chessboard. Politics and checkmate concept. Horizontal composition with selective focus and copy space.
Nyitókép: MicroStockHub/Getty Images

Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

A folyamatos gazdasági lassulás miatt Kína szelete a világgazdaság tortájában zsugorodásnak indulhat – mondta az InfoRádióban a Danube Institute vezető kutatója. Horváth Csaba Barnabás szerint ezzel együtt az ázsiai ország megtarthatja az Egyesült Államok mögötti második helyét a világhatalmak rangsorában, ugyanakkor az újonnan iparosodó, gyorsan fejlődő dél-ázsiai országok is egyre kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

Az elmúlt években számos elemző, szakértő jósolta azt, hogy csak idő kérdése, mikor előzi meg a kínai gazdaság a világelső amerikait. A legfrissebb elemzések – köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF) globális kimutatása – viszont már inkább arról szólnak, hogy folyamatosan lassul az ázsiai ország gazdasága. Ennek több jele is van: egyrészt a Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a kínai fiatalok munkanélkülisége rekordszintre (18,8 százalék) emelkedett augusztusban, másrészt a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés a vártnál lassabb ütemben nő.

Az IMF elemzését értékelve a Danube Institute vezető kutatója az InfoRádióban elmondta: bár a kínai gazdaság továbbra is bővül, folyamatos lassulás látható, amit jól jelez, hogy a kínai kormány szerényebb, öt százalék alatti gazdasági növekedéssel számol a 2024-es évre, miután tavaly 5,2 százalékkal emelkedett a GDP. Horváth Csaba Barnabás hozzátette: az IMF előrejelzése szerint az évtized második felére Kína közel kerülhet a világgazdasági növekedés átlagához, de több más nemzetközi, hosszú távú elemzés is folyamatos visszaesést jósol azzal a végkicsengéssel, hogy a 2020-as évek második felében még inkább behúzza a kéziféket a távol-keleti ország gazdasága, és lassúbbá válhat a növekedése, mint a világátlag.

„Ez azt jelenti, hogy Kína szelete a világgazdaság tortájában zsugorodásnak indulhat”

– fogalmazott a szakértő.

Úgy véli, a kínai megtorpanás nem fogja jelentős mértékben fékezni a világgazdaságot, mert „átvehetik a helyét más erős vagy újonnan iparosodó, gyorsan fejlődő dél-ázsiai országok”, mint például Indonézia, a Fülöp-szigetek vagy Banglades, amely államok a kutató szerint alkalmasak lehetnek a „motor szerep” betöltésére, átvételére. Mint mondta, a közelmúlt fejleményei arra engednek következtetni, hogy nem valósulnak meg azok a korábban belengetett számítások, melyek szerint Kína világelső gazdasági hatalommá válik. Ugyanakkor Horváth Csaba Barnabás óriási visszaesést sem tart valószínűnek, inkább azt várja a rendelkezésre álló adatok alapján, hogy az ázsiai ország a második helyen marad az Egyesült Államok mögött.

Elemzők szerint Kína külföldi gazdasági terjeszkedéseit elsősorban politikai célok és befolyásszerzési kísérletek vezérlik. Horváth Csaba Barnabás úgy látja, ez a törekvés jelenleg is megvan, de az IMF statisztikái alapján a külföldre irányuló befektetések a 2010-es évek közepe óta csökkenő tendenciát mutatnak. Ezzel együtt Kína nagyon sok energiát fektetett bele az Egy övezet, egy út (más néven Új Selyemút) program beindításába, amelynek fő csapásirányai Közép-Ázsia, Délkelet-Ázsia, Pakisztán, valamint Afrika. A program keretében infrastrukturális projekteket, különböző, beruházásokat támogatnak világszerte kínai hitelből, amelynek fő célja, hogy a kínai termékeket mindenhová el tudják juttatni.

Donald Trump elnöksége alatt nyílt gazdasági háborút hirdetett Kína ellen, és a kiélezett verseny azóta is tart a Nyugat és az ázsiai ország között, ami leginkább az elektromosautó-gyártás területén figyelhető meg. Szintén nagy harc bontakozott ki Kína és az Egyesült Államok között a félvezetőkért, és megy a nagy adok-kapok a másik chipiparának elfojtása érdekében. A Biden-kormányzat 2022-ben átfogó korlátozásokat vezetett be, beleértve azt az intézkedést is, hogy Kínát elzárja az amerikai technológiával készült chipektől a világ bármely pontján, melynek következtében többek közt jelentősen visszaesett a kínai chipimport.

Horváth Csaba Barnabás elmondta: a Kínával szembeni hozzáállás azon kevés tényezők egyike, amelyben ugyanazon az állásponton van az Egyesült Államokban a republikánus és a demokrata elit, és teljes konszenzus övezte Joe Biden azon intézkedését, amely a kínai félvezető gyártó vállalatok USA-ból való kiszorítására irányult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csiki Varga Tamás: nem a főtitkárváltás, hanem az amerikai választás hozhat éles fordulatot a NATO-ban

Csiki Varga Tamás: nem a főtitkárváltás, hanem az amerikai választás hozhat éles fordulatot a NATO-ban

A korábbi NATO-főtitkár hivatali ideje lejárt, mostantól Mark Rutte egykori holland kormányfő a katonai szövetség új vezetője. A váltás lehetséges hatásairól, Ukrajna esetleges NATO-tagságáról és az amerikai elnökválasztás várható következményeiről kérdeztük Csiki Varga Tamást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Új mélypontra ütötték a forintot az iráni rakétatámadás előkészületeinek hírére

Új mélypontra ütötték a forintot az iráni rakétatámadás előkészületeinek hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×