eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Unsplash

Vége a német-kínai autós románcnak

A Mercedes-Benz teljesen kivonul a Szegeden építkező BYD-val tizenhárom évvel ezelőtt létrehozott közös vállalkozásukból. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kivonja maradék tízszázalékos részesedését is a cégből.

A közösen birtokolt társaságot azért hozták létre, hogy Denza néven luxusszínvonalú elektromos autókat gyártsanak. A Mercedes kifarolása után ez a márka teljesen a BYD tulajdonába került. A Mercedes azt kommunikálta, hogy technológiáját nem alkalmazták a jelenleg kínált Denza-modellekben. A közös vállalkozást még 2011-ben hozta létre a két vállalat – a német cég akkor még Daimler néven –, ám a felek együttműködése súrlódásos volt - írja a totalcar.hu.

A Denza név alatt kínált autókból 2021-ben csak ötezer darabot adtak el és a Mercedes ebben az évben 50 százalékról 10 százalékra csökkentette részesedését a cégben. A BYD irányítása alatt 2022-ben fel tudták tornászni az értékesítést tízezer autóra, majd 2023-ban már 128 ezer Denza talált gazdára - ismertette az együttműködés korábbi részleteit az Asia Nikkei gazdasági portál.

A kínai autógyártó azt tervezi, hogy bővíti a luxusmárka értékesítését.

Egyebek mellett Európában és Ausztráliában is piacra akarják dobni a Denzákat. Ebbe bekavarhat az Európai Unió tervezett büntetővámja, amivel meg akarják fékezni a kínai elektromos autók korlátlan térhódítását az európai újautó-piacon.

A Mercedes nem vonult ki teljesen a kínai autógyártásból. Megtartotta közös vállalkozásait a Zhejiang Geely Holding Grouppal és a BAIC Motorral.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×