eur:
396.11
usd:
369.82
bux:
69566.56
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
21 October 2021, Berlin: Olaf Scholz (3rd from left), SPD candidate for Chancellor and Federal Minister of Finance, talks with Robert Habeck (3rd from right), Federal Chairman of the Green Party, at the meeting venue for the coalition negotiations. The coalition negotiations between the SPD, FDP and Alliance 90/The Greens to form a government after the federal elections begin today. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Német koalíciós keringő: a Zöldek már a konzervatívokkal flörtölnek

Robert Habeck alkancellárként meglepően kedves hangot ütött meg a CDU-val, vélhetően már a jövő évi parlamenti választásokra tekintettel indult meg a helyezkedés.

Noha Németországban is a célegyenesbe érkezett az európai parlamenti választások előtti kampány, a németek többsége a június 9-i szavazásra már a jövő ősszel tartandó parlamenti választások főpróbájaként tekint. Az elmúlt hetek, sőt hónapok közvélemény-kutatásai kivétel nélkül azt jelezték, hogy az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség fölényesen vezeti a parlamenti pártok népszerűségi listáját.

A második helyen a szintén ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt áll, de a radikális jobboldalinak tartott párttal feltételezett orosz barátsága, valamint Izrael-ellenessége miatt egyetlen politikai erő sem kíván együttműködni, kizárva egy esetleges jövőbeni koalíciót .

A felmérések szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a konzervatívok választási győzelme esetén a CDU/CSU a nagyobbik keresztény párt elnökét, Friedrich Merzet jelölné a kancellári tisztségre. Merz a közelmúltban több alkalommal is kijelentette, hogy a választási győzelem esetén a jelenlegi kormánykoalíció legkisebb pártjával, a szabad demokrata FDP-vel alkotnának koalíciót, amire volt példa a 2005 és 2021 közötti, tizenhat évig tartó merkeli érában. A felmérések szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a liberális párt jövő ősszel eléri a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Ilyen körülmények között politikai körökben meglepetést okozott, hogy a Zöldek Pártja most a CDU koalíciós partnerének ajánlkozott. Az ajánlatot nem is akárki, a párt egyik vezető politikusa, a jelenlegi alkancellár és gazdasági miniszter, Robert Habeck tette. A Neue Osnabrücker Zeitungnak adott interjújában ugyanis annak a nézetnek adott hangot, hogy pártja a jelenlegi kemény viták ellenére a konzervatívokkal együtt tudna működni, sőt úgy ítélte meg, hogy különösen külpolitikai kérdésekben nincs nagy különbség a CDU és Zöldek Pártja között.

Ráadásul ezt még azzal is megtoldotta, hogy a külpolitikát illetően különösen a CDU elnökével, Friedrich Merz-cel vallanak hasonló nézeteket. Merzet ugyanis szerinte a külpolitika területén, így például Ukrajna támogatását illetően "nem fertőztek meg az ellenzéki reflexek", hanem a német állami érdekeket testesíti meg.

A jelenlegi alkancellár szerint a május elején tartott kongresszusán a CDU más hangot ütött meg a Zöldek Pártjával szemben, mint korábban. A kereszténydemokraták érdemeként méltatta azt is, hogy szolidaritásukat fejezték ki mind pártjával, mind a szociáldemokrata SPD-vel akkor, amikor az európai parlament választási kampány során a két kormánypárt aktivistáit több támadás érte.

A gazdasági miniszter bírálattal illette saját koalícióját, mindenekelőtt a belső viták miatt. "Az országnak bizonyára jót tenne, ha a kormánykoalíció kevesebbet vitatkozna" – jelentette ki.

Az interjút ugyancsak közlő Der Spiegel emlékeztetett arra, hogy a Zöldekkel kötendő esetleges koalíciónak tekintélyes támogatója van a CDU vezető politikusai között is: Észak-Rajna-Vesztfália konzervatív miniszterelnöke, Hendrik Wüst, aki a tartományi kormányt a CDU és a Zöldek Pártja alkotta koalíció élén irányítja. Wüst már a CDU május elején tartott kongresszusa előtt is egy későbbi, a CDU/CSU-ból és Zöldek Pártjából álló országos koalíció mellett kampányolt.

Sőt Habecken és Wüstön kívül egy további illusztris támogatja is van a konzervatívok és a Zöldek országos koalíciójának. A közelmúltban ugyanis a Der Spiegelnek nyilatkozva egy ilyen kormányzati szövetség mellett foglalt állást a jövő évi parlamenti választások után Baden-Württemberg zöldpárti miniszterelnöke, Winfried Kretschmann. A hosszú idő óta rendkívül népszerű politikus egy, a CDU- val alkotott koalíció élén vezeti a tartományt.

Az országos felmérések szerint a Zöldek Pártja a CDU/CSU és az AfD után a szociáldemokrata SPD-től immár csak egy hajszállal lemaradva áll a népszerűségi lista negyedik helyén.

Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: az ukrán külpolitika szempontjából óriási siker a békekonferencia

Bármilyen békemegállapodás alapja csak Ukrajna területi épsége lehet – ez áll a hétvégi svájci békekonferencia zárónyilatkozatában. A dokumentumot a résztvevő 93 országból 81 írta alá, köztük Magyarország, valamint az Európai Unió vezetői. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint az orosz vezetés további területszerzésben érdekelt, és a Vlagyimir Putyin által szabott feltételek nem lehetnek kiindulópontjai egy megállapodásnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×