eur:
387.15
usd:
357.29
bux:
67957.08
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák

Sokkolta a világot a Fico-merénylet, sorra szólalnak meg a politikusok

Az európai uniós intézmények vezetői és a NATO főtitkára is elítélte a Robert Fico szlovák kormányfő ellen szerdán, lőfegyverrel elkövetett merényletet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalán közzétett üzenetében azt írta: "határozottan elítélem a Robert Fico miniszterelnök elleni aljas támadást". Az ilyen erőszakos cselekmények aláássák a demokráciát, mint legértékesebb közjavat és nincs helyük a társadalmakban – jelentette ki.

Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel üzenetében azt írta, megdöbbentette a szlovák kormányfő elleni támadás híre. "Soha semmi sem igazolhatja az erőszakot vagy az ilyen támadásokat" - fogalmazott Michel.

Roberta Metsola, az Európai Parlament leköszönő elnöke szintén megdöbbenéséről számolt be közösségi oldalán a Robert Fico elleni merényletet illetően. Kijelentette: az Európai Parlament nevében elítéli az erőszakos cselekedetet. "A gondolataim a miniszterelnökkel és családjával vannak ezekben a nehéz pillanatokban" - tette hozzá az uniós parlament elnöke.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejegyzésében azt írta: sokkolta és megrázta a szlovák kormányfő elleni lőfegyverrel elkövetett támadás. "Erőt kívánok neki a mielőbbi gyógyuláshoz" - fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: gondolatai Robert Ficóval, szeretteivel és Szlovákia lakosságával vannak.

A támadást megrázónak nevezték vezető lengyel politikusok, köztük Andrzej Duda elnök. "E támadás kegyetlensége elképesztő" - írta Duda az X közösségi honlapján. Az államfő biztosította Ficót, családját és az egész szlovák nemzetet afelől, hogy imáiba foglalja őt.

"Sokkoló hírek Szlovákiából. Robert, ebben a nagyon nehéz pillanatban gondolatban veled vagyok" - írta szintén az X-en Donald Tusk kormányfő.

Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnök azt írta a közösségi portálon: "szörnyű információk (érkeztek) Szlovákiából a Robert Fico kormányfővel szembeni merényletről". Morawiecki is támogatásáról biztosította Ficót.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a szlovák kormányfő felépül sérüléseiből, és "a szörnyű esemény minden körülményét" tisztázzák.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő ezt írta közösségi oldalán: "Mélységesen megdöbbentett a Robert Fico miniszterelnök elleni támadás híre. Határozottan elítélem ezt a szörnyű erőszakos cselekményt. Együttérzünk Fico miniszterelnökkel, családjával és a szlovák néppel" - írta.

Robert Golob szlovén miniszterelnök is határozottan elítélte a szlovák kollégája elleni szerdai támadást. Golob az X-en közzétett reakciójában mielőbbi felépülést kívánt neki.

Aleksandar Vucic szerb elnök is megdöbbenésének adott hangot a szlovák miniszterelnök elleni merénylet híre hallatán. Az X-en a szerb azt írta, sokkolta a hír, hiszen Robert Fico Szerbia és az ő személyes barátja is. "Drága barátom, imádkozom érted és az egészségedért" - írta.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap nem hivatalos információkra hivatkozva azt közölte, hogy Aleksandar Vucic néhány napon belül meglátogatja a kórházban kollégáját.

Rishi Sunak brit kormányfő azt írta az X-en, hogy megdöbbentette a szörnyű hír a szlovák miniszterelnök elleni merényletről, és kifejezte együttérzését vele és családjával.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is felháborodásának adott hangot a szlovák kormányfő elleni támadásra reagálva. "Semmi nem igazolhatja az erőszakot" - fogalmazott az X-en közzétett üzenetében. Hangsúlyozta: Spanyolország ezekben a nehéz pillanatokban Robert Fico és családja, valamint a szlovák nép mellett áll.

Dorin Recean, Moldova miniszterelnöke szintén az X-en fejezte ki a szlovák kormányfőt ért támadás miatti együttérzését. "Mélyen elszomorított a Robert Fico miniszterelnökkel történt incidens híre. Nem szabadna, hogy a politikai erőszaknak helye legyen társadalmunkban. Gondolatban a szlovák néppel vagyunk vannak ebben a nehéz időszakban" - írta.

Elítélte a szlovák kormányfő elleni merényletet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Denisz Smihal miniszterelnök is. "Borzalmas a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadás. Határozottan elítéljük ezt a szomszédos partnerállamunk kormányfője elleni erőszakos cselekményt. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az erőszak ne váljon normává egyetlen országban, formában vagy területen sem" - fogalmazott Zelenszkij az X-en közzétett üzenetében. Hozzátette: reméli, hogy Fico gyorsan felépül, és szolidaritását fejezte ki Szlovákia népével. "Határozottan elítéljük a mai támadást a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke ellen, az elkövetőket meg kell büntetni!" - Írta az X-en az ukrán kormányfő, aki őszinte támogatását is kifejezte a szlovák politikus "családjának és az egész szlovák népnek".

Címlapról ajánljuk
Szlalomozhatott a motorcsónak - kiderült, mit tudnak már a hatóságok

Verőcei hajóbaleset
Szlalomozhatott a motorcsónak - kiderült, mit tudnak már a hatóságok

Bűnügyi felügyelet alá helyezte a Verőcénél történt több halálos áldozatot követelő hajóbalesetben részes szállodahajó cseh kapitányát a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája szerdán - közölte a Budapest Környéki Törvényszék honlapján szerdán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
NATO-országoktól sajátított ki egyoldalúan területeket Moszkva, megérkeztek a várva-várt nyugati szállítmányok a frontra  – Ukrajnai háborús híreink szerdán

NATO-országoktól sajátított ki egyoldalúan területeket Moszkva, megérkeztek a várva-várt nyugati szállítmányok a frontra – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Moszkva új rendeletet adott ki, amelyből kiderül, hogy Oroszország egyoldalúan lépett Finnországgal és a Litvániával közös balti-tengeri határ megváltoztatásában – írja a Kyiv Independent. Az orosz csapatok májusban újabb frontot nyitottak, Harkiv megyében is átlépték a határt, és fokozatosan haladtak előre a második legnagyobb ukrán város felé. A nyomulásukhoz hozzájárult, hogy az ukrán alakulatok súlyos ellátási hiányokat szenvedtek. A helyzet megszűnt a Reuters riportja szerint, ezért a jövőben sokkal nehezebb dolga lesz a támadóknak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×