eur:
384.38
usd:
353.34
bux:
69803.67
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Nyitókép: Twitter

Meglőtték Robert Fico szlovák kormányfőt Nyitrabányán

Lövések dördültek a kormány nyitrabányai (Handlová) kihelyezett ülését követően. A szlovák miniszterelnököt több lövés érte, mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, ahol sürgősségi műtétet kell rajta elvégezni.

A Denník N arról ír, hogy a lövések Robert Fico kormányfőt érték. A miniszterelnökre a helyi kultúrház előtt lőtt rá a támadó. A lap helyszíni tudósítója nem látta a lövést, csak a hangját hallotta, majd azt látta, amint a testőrök felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik – írja az ujszo.com.

A Dennik N úgy értesült, hogy a támadás akkor történt, amikor a kormányfő a helybeliekhez sétált, akik üdvözölték őt, ekkor dördültek el a lövések.

Egy szemtanú úgy nyilatkozott, hogy éppen vele fogott volna kezet Robert Fico, amikor olyan hangos lövés dördült, hogy "majdnem megsüketült". Három vagy négy lövést hallott. Egy másik szemtanú látta, amint Fico a földre esik, ezután már csak véres sérülést látott a kormányfő mellkasán és fején. Hogy a sérülések milyen súlyosak voltak, nem tudta megállapítani.

Robert Ficót a biztonsági emberek azonnal az autóba vitték, majd nagy sebességgel elhajtottak vele. A szlovák média szerint a Bojnice kórház van a legközelebb a merénylet színhelyéhez, de az intézmény igazgatója szerint ott nem kezelik a miniszterelnököt.

Az aktuality.sk úgy értesült, hogy mentőhelikoptert küldtek Robert Ficóért, miután kimenekítették a merénylet helyszínéről. A portállal a szlovák mentőszolgálat azt közölte, hogy nem sokkal fél három után kaptak értesítést arról, hogy egy férfit meglőttek Nyitrabányán. Az 59 éves áldozatért mentőhelikoptert küldtek, a mentés még folyamatban van.

A sme.sk szerint Ficót először a helyi kórházba vitték, majd onnan a település sportpályájára, ahol a mentőhelikopter landolni tudott. A portál úgy tudja, hogy a kormányfő magánál volt, kommunikálni tudott a kiérkező mentőkkel.

A pluska.sk szerint négy vagy öt lövés dördült, és ebből kettő vagy három el is találta Robert Ficót, aki a mellkasán, a gyomrán és egyes információk szerint a combján sérülhetett meg. A portál szerint nagyon súlyos a miniszterelnök állapota, és a mentőhelikopter a besztercebányai kórházba vitte, ahol azonnal meg kell operálni.

Négy órakor Robert Fico Facebook-oldalán megjelent egy rövid közlemény, amely szerint a kormányfő ellen merényletet követtek el, több lövés is érte, és jelenleg életveszélyes állapotban van. Azonnali orvosi beavatkozásra van szükség, ezért nem Pozsonyba, hanem a közelebbi Besztercebányára szállította a mentőhelikopter. "Sorsdöntő lesz a következő néhány óra" – áll a posztban.

Ficót a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították. A Markíza arról ír, hogy a kormányfőt a helikopterről hordágyon vitték a sürgősségi osztályra, de egy lepedővel takarták le, így nem lehetett látni, eszméleténél van-e, illetve azt sem, mennyire súlyosak a sérülései.

Délután öt órakor sajtótájékoztatót tartott volna a belügyi és az egészségügyi tárca, valamint országos rendőrfőkapitány Besztercebányán, de ez elmaradt.

Robert Fico egészségi állapotára vonatkozó információk embargó alatt állnak. A Markíza TV szerint a besztercebányai sürgősségi osztály orvosi személyzetétől elvették a mobiltelefonjaikat. Mint írják, Ficón CT-vizsgálatot végeztek.

A Plus7Dní információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések. A lövések azután dördültek el, hogy valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”.

A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínt és a környéket evakuálták, a kormány többi tagját a rendfenntartó erők biztonságba helyezték. A Markíza televízió értesülése szerint egy 71 éves lévai férfit vett őrizetbe a merénylet kapcsán. Ő volt az, akit a lövések eldördülését követően a földre tepertek a rendőrség és a testőrség tagjai. A merénylő indítéka egyelőre ismeretlen. Az ügy vizsgálatát a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vette át.

Az aktuality.sk azt írja, hogy az elkövető a 71 éves J. C. Bran, aki vélhetően rendelkezett fegyverviselési engedéllyel. A lévai férfi odakiabált Ficónak, mire a miniszterelnök odament hozzá kezet fogni, és ekkor nyitott tüzet a merénylő. A férfi aktív művész volt, több verseskötete is megjelent. 2016-ban egy biztonsági szolgálatnál dolgozott, azóta lehet fegyvere, és ebben a munkakörben ő is támadás áldozata lett: egy lévai bevásárlóközpontban egy kábítószer hatása alatt álló férfi támadt rá.

A történtek miatt a parlamenti ülést félbeszakították.

Zuzana Čaputová államfő élesen elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkolva vagyok. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból.”

Ha Robert Fico (Smer) kormányfő hosszabb orvosi ellátásra szorul, helyére valamelyik miniszterelnök-helyettes lép, ő hívja össze és vezeti a kabinet ülését. A négy miniszterelnök-helyettes közül nagy valószínűséggel Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter veheti át a kormányfői teendőket – írja az ujszo.com.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

Valószínűleg komoly harcok zajlanak a háttérben, hogy ki legyen a következő ajatollah, több forgatókönyv is elképzelhető – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, aki arról is beszélt, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerül az izraeli miniszterelnök azzal, hogy nem áll elő kész tervvel a gázai konfliktus lehetséges lezárását illetően.

Moszkva újabb támadást indított Volodimir Zelenszkij ellen

A Kremlből továbbra is olyan jelzések érkeznek, hogy Oroszország nem akar érdemi béketárgyalásokat folytatni Ukrajnával. Ehelyett az orosz vezetés azt akarja elérni, hogy a Nyugat területi engedményekre kényszerítse Kijevet a háború befejezése érdekében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×