eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hszi Csin-ping kínai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök koccint a moszkvai Kremlben tartott fogadáson 2023. március 21-én. Hszi Csin-ping előző nap érkezett háromnapos állami látogatásra Oroszországba.MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Kreml/Pool/Pavel Birkin
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Kreml/Pool/Pavel Birkin

Kiderült, hová vezet Putyin első útja újraválasztott elnökként

Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan május második felében fogadja az orosz államfőt.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a kínai elnök hétfőn gratulált Vlagyimir Putyinnak az orosz elnökválasztáson aratott győzelméhez, és kifejezte abbéli reményét, hogy a két ország közötti kapcsolatok, a stratégiai viszony tovább erősödik a következő években.

A két elnök hamarosan személyesen is találkozhat, ugyanis a Reuters öt különböző forrásból is úgy értesült, hogy Hszi Csin-ping májusban vendégül látja Vlagyimir Putyint. Az egyik forrás szerint az orosz államfő várhatóan május második felében utazik Kínába, mások pedig azt közölték, hogy Putyin Hszi Csin-ping európai útja előtt érkezik a távol-keleti országba.

Ez lehet Vlagyimir Putyin első külföldi útja új elnöki ciklusában.

A Kreml eddig nem kommentálta a hírt, mint ahogy a kínai külügyminisztérium sem reagált még az értesülésre.

Vlagyimir Putyint hivatalosan május 7-én iktatják be újabb hat évre.

Az orosz és a kínai elnök egy hónappal ezelőtt telefonon egyeztetettek, és akkor Hszi Csin-ping az Egyesült Államokra utalva megerősítette, hogy mindkét ország ellenzi a külföldi beavatkozást a belügyeibe.

A kétoldalú gazdasági kapcsolat is erősödik, a kereskedelmi forgalom tavaly január és november között elérte a 218,2 milliárd dollárt,

a kétszáz milliárdos határ átlépését pedig 2024-re tervezik.

Kína az elmúlt években megerősítette kereskedelmi és katonai kapcsolatait Oroszországgal, mivel az Egyesült Államok és több más nyugati ország szankciókat vezetett be velük szemben – különösen Moszkva ellen az ukrajnai invázió miatt. Az orosz és a kínai elnök 2022 februárjában jelentette be a „korlátok nélküli” partnerséget, amikor Putyin néhány nappal az invázió előtt Pekingbe látogatott.

Hszi Csin-ping tavaly márciusi, a világjárvány utáni első külföldi útja Oroszországba vezetett, röviddel azután, hogy megkezdte harmadik elnöki ciklusát. A két vezető gyakran hangoztatja szoros személyes barátságát, és eddig több mint negyvenszer találkoztak – legutóbb 2023 októberében, amikor Putyin volt a díszvendég az Egy övezet, egy út elnevezésű kezdeményezés pekingi csúcstalálkozóján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×