eur:
390.24
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Új európai környezetvédelmi irányelvek vannak készülőben, az akkumulátorgyárakat is érintik

Új, szigorúbb környezetvédelmi előírásokat vezet ne az Európai Unió az ipari termelőkre vonatkozóan, számos kritériumnak kell majd megfelelniük. Az akkumulátorgyárakra vonatkozó szabályok már kidolgozás alatt állnak.

Fontos, döntést hozott az Európai Parlament kedden, amikor jóváhagyta az ipari és mezőgazdasági termelési kibocsátásokról szóló irányelv jelentős felülvizsgálatát, amelynek célja az üzemi létesítményekből, valamint a nagy sertés- és baromfitelepekről származó káros anyagok emissziójának csökkentése - írja a Portfolio.

A felülvizsgált kibocsátási direktíva (industrial emission directive, IED) értelmében az érintett ágazatok számára kötelező szigorú kibocsátási szinteket határoznak meg, a vízhiány elleni küzdelem érdekében pedig a vízfogyasztással kapcsolatos környezetvédelmi teljesítménycélokat vezetnek be. Ezen felül a hulladékra, az energia- és erőforrás-hatékonyságra, illetve a nyersanyag-felhasználásra vonatkozó célértékeket is meghatározták.

Újdonság, hogy az IED alkalmazási köre a nyersanyag-kitermelő létesítményekre és az akkumulátorgyárakra is kiterjed majd.

Magyar szempontból a legfontosabb, hogy az akkumulátorgyárak esetében is alkalmazandó célértékeket határoznak meg a károsanyag-kibocsátásra és a vízhasználatra vonatkozóan. Ezek szigorúbbak lesznek, mint a jelenlegi tagállami előírások.

Az állattartó gazdaságok vonatkozásában az IED-intézkedések mellett a Bizottság 2026. december 31-ig elvégzendő értékelésében vizsgálni fogja, hogy szükség van-e az állattenyésztésből származó kibocsátások további kezelésére, beleértve a szarvasmarha-tenyésztést is, valamint egy viszonossági záradékra, amely biztosítja, hogy a nem uniós termelők az EU-ba irányuló export során egyenértékű szabványoknak feleljenek meg.

Radan Kanev bolgár néppárti képviselő a lapnak hangsúlyozta, a szavazás összhangban van a Zöld Megállapodás környezetszennyezés-mentességi célkitűzéseivel és az európai egészségügy iránti elkötelezettséggel. Kanev a Portfolio-nak egy strasbourgi háttérbeszélgetésen kiemelte, hogy ezeket a célokat úgy kell elérni, hogy

ne rójanak további adminisztratív terheket a vállalkozásokra, különösen az európai gazdákra, és jelezte, hogy az EP megérti és meghallotta a gazdák aggodalmait.

A képviselő azt is említette, hogy a vita lényegében az Európai Zöld Megállapodásról (European Green Deal) szólt, amely egy monumentális kezdeményezés azzal a céllal, hogy az EU a világ vezető gazdasági ereje legyen a fenntarthatóbb jövő felé való átmenetnek.

Az európai vállalatok globális versenyképességével, különösen a szigorú környezetvédelmi előírásokkal kapcsolatos növekvő aggodalmakra reagálva Radan Kanev a lapnak azt mondta: "A tisztességtelen verseny hatalmas kihívásokat jelent, stratégiai megközelítésre van szükség az innováció és a beruházások előmozdítása érdekében az európai iparágakban, a környezeti fenntarthatóság fenntartása mellett".

A fő probléma, hogy a kritikusok szerint míg Európa komolyan veszi a környezetvédelmi előírásokat és célokat, addig a legfőbb gazdasági riválisa, Kína ezekkel nem foglalkozik, így az ázsiai országban olcsóbban tudnak gyártani a szereplők, vagyis az onnan érkező exporttal nehezen tudnak versenyezni az európai vállalatok.

A képviselő úgy látja,

a szén-dioxid-kibocsátás határkiigazítási mechanizmus (CBAM) mellett további lépésekre lenne szükség a szennyező gyártási technológiákkal dolgozó, Európába irányuló exportjával szemben, mert ez magában nem elég hatékony.

Mint írja a lap, egy újságírói kérdésre reagálva Radan Kanev elmondta a magyarországi akkumulátorgyártást érintő új kibocsátási szabályokról, hogy nagyon fontos környezetvédelmi előírásokat határoznak meg a direktívában, amelyhez a gyártóknak tartaniuk kell magukat. "A már elfogadott keretrendszer az akkumulátor-összeszerelést kivonta a kritériumok alól, mert ez a legkevésbé szennyező gyártási szakasz" – ismertette a bolgár EP-képviselő a részleteket.

"Az akkumulátorgyártás viszont nagyon veszélyes és szennyező. Az erre vonatkozó szabályozás jelentős részletességgel fogja meghatározni, hogy hogyan lehet elkerülni a negatív következményeket a gyártásnál, és mik a létesítmények engedélyezésénél a maximális határértékek" - fűzte még hozzá a képviselő, egyúttal jelezve, hogy a többszáz oldalas dokumentáció még csak most készül, kitér majd a vízhasználatra, a felhasznált anyagok kezelésére, a selejt és hulladék semlegesítésére, de akár 12-24 hónap is lehet, amíg elkészül.

A jóváhagyott IDE-jogszabály az Európai Tanács elfogadására vár, majd az EU Hivatalos Lapjában való közzététel és az azt követő hatálybalépés után a tagállamok 22 hónapot kapnak arra, hogy megfeleljenek az irányelv rendelkezéseinek - írja a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×