eur:
391.07
usd:
367
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Ultraortodox zsidó férfi négy növényből összeállított csokorral a kezében imádkozik az Egyiptomból való kivonulás utáni negyven éves pusztai vándorlás emlékére tartott szukkot, azaz a sátrak ünnepén a jeruzsálemi Siratófalnál 2020. október 5-én. Az ünnep négy szimbóluma, a citrusfélék, a mirtusz, a fűzfa- és pálmaágak azt az isteni ajándékot szimbolizálják, amelyet a zsidók az egyiptomi kivonulás idején kaptak.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

A Hamász-támadás óta megugrott a zsidóellenes bűncselekmények száma Németországban

Jelentősen megnőtt az antiszemita indíttatású bűncselekmények száma Németországban a Hamász palesztin terrorszervezett Izrael elleni, múlt év október 7-i támadása óta. A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez súlyos mentális terhet jelent az országban élő zsidók számára.

A Hamász terrortámadása óta 2249 ilyen jellegű bűncselekményt hajtottak végre Németországban. Felix Klein – aki 2018 óta a németországi zsidó élettel és az antiszemitizmus elleni harccal foglalkozó kormányzati biztos – a szövetségi bűnügyi hivatal adataira hivatkozva utalt arra, hogy az említett cselekmények jelentős részét nem is közvetlenül a merénylet után, hanem "hetekkel és hónapokkal később" követték el. A kormánybiztos ugyanakkor megdöbbentőnek nevezte azt is, hogy a zsidóellenes cselekmények a magas szám ellenére kiszorultak a nyilvános vitákból, és a média is alig foglalkozik velük.

"Az állam, a társadalom nem engedheti meg, hogy a zsidógyűlölet szó nélkül maradjon"

– hangsúlyozta Felix Klein. A leghatározottabban elvetette azt az ezzel kapcsolatos érvelést, amely szerint az antiszemitizmus a "művészi szabadság része" lenne.

Állást foglalt a büntetőtörvénykönyvnek a nép elleni uszítással foglalkozó paragrafusának módosítása mellett. Klein szerint ezzel biztosíthatni lehetne, hogy az antiszemitizmus ellen büntetőjogi eszközökkel határozottabban vehessék fel a harcot.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsidókra egyre nagyobb mentális teher nehezedik. Josef Schuster utalt arra, hogy sok zsidó nő és férfi félelemből a nyilvánosság előtt igyekszik leplezni zsidóságát. Egyre kevesebben vesznek részt a zsinagógákban tartott istentiszteleteken, illetve a különböző zsidó rendezvényeken – tette hozzá. Ennek következménye pedig az, hogy – mint fogalmazott – "a zsidó élet kevésbé láthatóvá vált".

A központi tanács elnöke aggodalmának adott hangot amiatt, hogy erősödik az antiszemitizmus a szélsőjobboldal részéről. Értékelése szerint ez jelenti a legnagyobb fenyegetést, mert " a legjobban szervezett". Ennek kapcsán különösen fontosnak minősítette a szélsőjobboldal ellen a múlt hétvégén tartott németországi tüntetéseket, ugyanakkor megemlítette, hogy néhány esetben ezeken a tüntetéseken is voltak zsidóellenes megnyilvánulások.

Bejelentette, hogy az általa vezetett tanács kampányt kezd annak bemutatása érdekében, hogy az antiszemitizmus nem a múlté. "A zsidó életet a társadalom természetes részének kell tekinteni, a zsidógyűlöletet terjesztő intézményeket pedig be kell tiltani" – hangsúlyozta Josef Schuster.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×