eur:
389.13
usd:
361.43
bux:
68128.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Izraeli harcjármű a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2024. január 17-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Ohad Zwigenberg

A palesztin állam létrehozásával zárná le a háborút az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő

Meg kell kezdeni a megbeszélést a kétállami megoldás, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásának konkrét terveiről - mondta az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben a tagországok külügyminisztereinek tanácskozása előtt.

Meg kell kezdeni a megbeszélést a kétállami megoldás, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásának konkrét terveiről - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben.

Josep Borrell, a tagországok külügyminisztereinek tanácskozása előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta: az az út, mely mentén Izrael el akarja pusztítani a Hamász iszlamista terrorszervezetet, kétség kívül helytelen, Izrael nem építhet békét csak katonai eszközökkel. Az uniós diplomácia vezetője hangsúlyozta, a humanitárius helyzet a Gázai övezetben nem lehet rosszabb, biztosítani kell az ellátást azoknak a százezreknek, akiknek a nélkülözés mellett bombáktól kell tartaniuk.

Újságírói kérdésre válaszolva Borrell kijelentette: az ukrajnaiaknak nem kell aggódniuk, az Európai Unió mindaddig segélyt juttat az országnak, ameddig arra szükség van, az európai segítség erősebb, mint valaha.

Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Belgium külügyminisztere kiemelte: Gáza rendkívüli helyzetben van, azonnali tűzszünetre, az ellenségeskedés leállítására, a túszok szabadon bocsátására és a nemzetközi jog tiszteletben tartására van szükség. Hozzátette: Mivel a katonai megoldás nem hozhat megoldást, az izraeli, a palesztin, a szaúd-arábiai, az egyiptomi és a jordániai külügyminiszterrel tervezett megbeszéléseken az EU politikai megoldásra fog törekedni.

A belga külügyminiszer az ukrajnai háborúval kapcsolatban elmondta mivel az uniós katonai segítség akadozik, a tagállamoknak fel kell gyorsítaniuk vállalásuk teljesítését és a védelmi ipar működését. Hadja Lahbib abban reménykedik, hogy

a hétfői tanácsülés megteremti annak lehetőségét, hogy a február elsejére tervezett rendkívüli uniós csúcson az EU hosszútávú pénzügyi támogatás folyósításáról döntsön Ukrajna számára.

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter azt mondta, bízik abban, hogy az Európai Unió szankciókat fog bevezetni a ciszjordániai palesztinok ellen erőszakos cselekményeket elkövető izraeli telepesekkel szemben. Ukrajnával kapcsolatban megerősítette, országa újabb katonai eszközök átadásával folytatja Ukrajna támogatását, továbbá elő kívánja segíteni a jövő héten esedékes rendkívüli uniós csúcs sikerét az ukrán népnek szánt pénzügyi támogatásról szóló megegyezés érdekében.

Annalena Baerbock német külügyminiszter arról beszélt, hogy nem lehet béke a Közel-Keleten mindaddig, amíg a Hamászt fel nem számolják, és ehhez biztosítani kell, hogy a terrorszervezet ne részesülhessen semmilyen pénzügyi támogatásban. Addig nem élhetnek békében sem az izraeliek, sem a palesztinok, amíg mindkét nép nem érzi biztonságban magát. Ehhez a kétállami megoldás jelentheti az egyetlen megoldást - hangoztatta a német külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×