eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hodeida, 2023. december 6.Csónakokkal szállítanak férfiakat az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajóhoz, amely a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötője közelében 2023. december 5-én. A húszik december 3-án foglalták el a Galaxy Reader kereskedelmi hajót, amely egy izraeli iparmágnáshoz köthető, és Törökországból Indiába tartott.
Nyitókép: MTI/EPA/Jajha Arhab

A hajóforgalom biztosítása a cél – Csicsmann László a Pentagon húszik elleni fellépéséről

A Pentagon bejelentette: tíz ország hadihajókat küld a Vörös-tengerre, ahol az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók drónokkal és rakétákkal támadják a kereskedelmi hajókat. Az egész világgazdaság számára létfontosságú útvonal felszabadításáról van szó. A Budapesti Corvinus Egyetem oktatója azt mondta az InfoRádióban, a misszió vélhetően nem támadó jellegű lesz, inkább az elrettentés a cél.

A Jemen egy részét ellenőrzésük alatt tartó húszi lázadók a gázai konfliktus kirobbanása óta több alkalommal indítottak dróntámadást és rakétacsapást izraeli területek ellen, illetve kereskedelmi hajókat támadnak meg a Vörös-tengeren. A Budapesti Corvinus Egyetem oktatója az InfoRádióban elmondta: az egész nemzetközi közvélemény számára világos, hogy Irán támogatja őket.

Csicsmann László közölte: a fegyverek nagy része bizonyítottan Iránból érkezik, melyeket a jelentős bevételekkel és önálló iparral rendelkező húszik könnyen tudnak módosítani vagy átalakítani az igényeiknek, illetve a céljaiknak megfelelően.

A Közel-Kelet szakértő kiemelte: egy síita szervezetről van szó, amely ráadásul az elmúlt években szoros kapcsolatba került a Hezbollahhal is. A legfőbb támogatójukká azonban Irán vált, amit Szaúd-Arábia és a Egyesült Arab Emírségek azzal próbált meg megakadályozni az elmúlt időszakban, hogy blokád alá vontak bizonyos kikötőket.

Ezeket a blokádokat azonban tavaly feloldották, mert az említett országok megelégelték a harcokat, és inkább tárgyalásokat szorgalmaztak az állandóvá váló konfliktusok helyett, továbbá a jemeni kérdés rendezését kezdték el követelni.

A Pentagon közben bejelentette, hogy tíz ország részvételével nemzetközi akciót indítanak: hadihajókat küldenek a Vörös-tengerre. Csicsmann László szerint

egyelőre „elrettentésről van” szó, nem összecsapásról.

Mint fogalmazott, „egyfajta védőernyőt fognak biztosítani a hajók számára”. Emlékeztetett, hogy a húszik október óta rendszeresen lőttek ki rakétákat Izrael irányába, ezeket azonban az amerikai hadihajók többnyire megsemmisítették a Vörös-tenger területén. A szakértő a mostani esetben is egy hasonló misszióra számít, amely várhatóan kevésbé lesz támadó jellegű Jemenben, sokkal inkább az lesz a fő cél, hogy

kivédjék a rakétatámadásokat és biztosítsák a hajóforgalmat a Szuezi-csatornán, illetve a Vörös-tengeren.

A húszik azt közölték, hogy minden Izrael felé tartó hajót célpontnak tekintenek mindaddig, amíg nem jut megfelelő mennyiségben élelmiszerhez és orvosi felszereléshez a Gázai övezet lakossága.

A nagy hajózási vállalatok felfüggesztették a forgalmukat a térségben, ami komoly zavarokat okozhat, hiszen a világkereskedelem 10 százaléka a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő 163 kilométeres Szuezi-csatornán halad át, de most a hajóknak a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Jóreménység foka felé kell kerülniük, amíg két héttel hosszabb út.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×