eur:
389.78
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Twitter/Bharwana

Újabb izraeli hajó volt célpont, megrakétázták az amerikai hadihajót is

Azt követően, hogy az Iránhoz kötődő jemeni húszi lázadók a múlt héten elraboltak egy izraeli tulajdonú teherhajót, fegyveresek újabb vízi járművet próbáltak megszerezni. Az amerikai haditengerészet azonban meghiúsította az akciót, bár később ballisztikus rakétákkal próbálták megtámadni az Ádeni-öbölben.

Izraelnek a gázai Hamász elleni háborúja a Közel-Kelet tágabb térségében is hullámokat vet.

Több, mint egy hete egy japán cég által irányított, papíron brit tulajdonú hajót foglaltak el a jemeni húszik az Ádeni-öbölben, akik azt állították: a hajó izraeli. A hajófoglalás tényét a húszik is megerősítették. Még egy videót is közzétettek akkor, amin azt látni, hogy egy Mi-8-as helikopterrel leszállnak a hajóra. Maszkos fegyveresek ugranak ki belőle, elfoglalják a hidat és megadásra kényszerítik a személyzetet. Mivel a Galaxy Leader nevű hajót egy japán cég, a Nippon Yusen üzemelteti, Tokió segítséget kért a visszaszerzésére a szaúdi, ománi és iráni hatóságokról.

Izrael az esetet „a tengeri biztonságra leselkedő iráni terrorcselekménynek” nevezte.

A lehorgonyzott és őrzött hajó egyes, az X-re is felkerült videók szerint egyfajta turistalátványosságként szolgál most, csónakokkal járnak videózni a kíváncsiskodók.

Most, alig egy héttel később egyelőre nem azonosított fegyveresek próbáltak hatalmukba keríteni egy tankhajót a Szomáliához és Jemenhez közeli Ádeni-öbölben, amelynek segélyhívására egy amerikai hadihajó válaszolt.

A Central Park nevű jármű műtrágyák és tisztítószerek gyártásában is használt foszforsavat szállított, amikor öt fegyveres elfoglalta. A helyszínre érkező Mason nevű amerikai hadihajó fenyegetése nyomán a támadók egy motorcsónakon megpróbáltak elmenekülni, de később „megadták magukat”.

A Central Parkot a londoni székhelyű, de a millárdos izraeli Ofer-család tulajdonában lévő hajózási cég, a Zodiac kezeli, bár libériai zászló alatt hajózik. A Times of Israel szerint papíron egy másik cég tulajdona lehet, de a lap megjegyzi: a brit cégjegyzék szerint ennek volt és jelenlegi izgatója is egy Ofer vezetéknevű személy.

A hajó kapitánya török, a személyzet orosz, vietnámi, bolgár, indiai, georgiai és fülöp-szigeteki állampolgárokból áll.

Jemen nemzetközileg elismert kormánya a vele szembenálló, és Irán által támogatott húszi lázadókat vádolta az incidenssel, bár ők hétfő délutánig nem vállalták a felelősséget.

Az amerikaiak közben azt állították, hogy a húszik által ellenőrzött jemeni területről két ballisztikus rakétát lőttek ki a Mason és a Central Park irányába, de azok 10 tengeri mérfölddel távolabb csapódtak be.

Szombaton egy izraeli tulajdonosokhoz kötött cég által üzemeltetett konténerhajót ért dróntámadás az Indiai-óceánon – illetékesek megint csak Iránra mutogattak.

Azután, hogy Izrael a Gáza elleni pusztító offenzívával válaszolt a Hamász október 7-i brutális terrortámadására, az Irán-barát jemeni húszi lázadók azzal fenyegetőztek, hogy további akciókat hajtanak majd végre Izrael és a Vörös-tengeren haladó izraeli hajók ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×