eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A dán zászló alatt hajózó, a kaliforniai Long Beachről érkező Maersk Evora konténerszállító hajó a San Francisco-öbölben várakozik 2021. március 8-án. A Kalifornia állambeli Los Angelesben és Long Beach-en feltorlódtak a teherszállító hajók, miután a rakodómunkások és a teherautó-sofőrök közül sokan megfertőzödtek a koronavírussal, ezért a hajók a San Francisco-öbölben próbálnak kikötni.
Nyitókép: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Súlyos incidens a Vörös-tengeren, leáll az egyik nagy konténerhajós cég - videó

A dán Maersk hajózási társaság közölte, hogy felfüggeszti a Vörös-tengeren áthaladó összes szállítását.

A döntés azután született, hogy Jemen húszik által ellenőrzött részéből támadások özöne indult a szállítási útvonalon közlekedő hajók ellen. Az Irán által támogatott lázadó mozgalom a Hamészt akarja támogatni azzal, hogy állítása szerint Izraelbe tartó hajókat vesz célba.

A Vörös-tenger a világ egyik legfontosabb olaj- és üzemanyag-szállítási útvonala.

"A térségben a kereskedelmi hajók elleni közelmúltbeli támadások riasztóak, és jelentős veszélyt jelentenek a tengerészek biztonságára" - közölte a Maersk a BBC tudósítása szerint. Hozzátették: a csütörtöki Maersk Gibraltar nevű hajót célzó - állítólag sikertelen - rakétakilövés, illetve egy másik hajó elleni pénteki támadás miatt arra utasították a térségben tartózkodó összes Maersk-hajót, amelynek át kell haladnia a Bab al-Mandab-szoroson, hogy további értesítésig szüneteltesse útját.

Egyes állítások szerint azonban a Maersk Gibraltart eltalálták, de elsüllyeszteni nem tudták. A lázadók egyik vezetője szerint a hajót eltalálták és súlyos károkat szenvedett. Megjelent a közösségi médiában egy felvétel is, de sem a hajó neve nem látszik rajta, sem azt nem tudni, hogy mikor készült.

A Portfolio szerint a Marine Traffic adatai alapján az ománi Szalála városából indult, és szombaton kellene kikötnie a Maersk Gibraltarnak a szaúd-arábiai Dzsiddában. Ezen utoljára szerda este frissültek az információk, akkor éppen az Ádeni-öbölben haladt a hajó.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×