eur:
388.97
usd:
362.03
bux:
67965.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Picture of conventionnal missile warheads, Russian made, on a rocket launcher, orientated towards a blue sky. A warhead is the explosive or toxic material that is delivered by a missile, rocket, or torpedo. It is a type of bomb.
Nyitókép: BalkansCat/Getty Images

Most el is találtak egy hajót a rakétázó húszik a Vörös-tengeren

Nem az első eset, hogy a jemeni húszi lázadók hajókat támadnak meg a partvonal közelében, ezúttal drónnal okoztak károkat a tankhajóban. Ha sikerül teret nyerniük a húsziknak, az az európai LNG-szállításra is hatással lehet.

Rakétatalálat érte keddre virradóra a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl között a jemeni partoknál haladó norvég Strinda nevű tartályhajót - jelentette X-üzenetben az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága. A CENTCOM szerint a manőverező robotrepülőgépet a jemeni húszi lázadók által ellenőrzött területről indították. A találat tüzet és károkat okozott a tartályhajón.

A brit tengeri kereskedelmi hivatal (UKMTO) jelentése szerint az incidensre a jemeni part menti el-Mukha várostól 15 tengeri mérföldre nyugatra került sor.

A norvég zászló alatt közlekedő Strinda vészjelzést adott le, az USS Mason amerikai hadihajó pedig a segítségére sietett. A norvég Mowinckel Chemical Tankers vállalat tulajdonában lévő 144 méteres hajó a támadás idején a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő Szuezi-csatorna felé tartott.

Az Izrael és a Hamász közötti háború október 7-i kezdete óta a jemeni húszi lázadók többször intéztek támadást drónokkal és rakétákkal Izrael ellen, és támadtak meg hajókat a Vörös-tengeren. November 19-én a húszi harcosok elfoglalták a Galaxy Leader teherhajót, és foglyul ejtették annak legénységét.

Szombaton

az Irán által támogatott lázadók további támadásokkal fenyegették meg a Vörös-tengeren Izraelbe tartó hajókat, ha nem érkezik humanitárius segély a Gázai övezetbe.

A vegyianyag-szállító norvég tartályhajó már biztonságos kikötő felé tart - közölte a Mowinckel Chemical Tankers kedden a Reuters hírügynökséggel. Geir Belsnes, a Mowinckel elnöke elmondta, hogy a Strinda 22 fős indiai legénysége sértetlen.

A Kpler tengerhajózási nyomkövető rendszer adatai alapján a Strinda növényi olajat és bioüzemanyagokat szállított Malajziából az olaszországi Velencébe. Egyelőre nem világos, hogy a hajónak van-e valamilyen kapcsolata Izraellel.

A vg.hu emlékeztet: a Vörös-tengeren érkezik Európába a katari LNG, így a húszik ténykedése veszélyezteti a kontinens energiabiztonságát.

A húszik katonai szóvivője, Yehia Sareea egy televíziós interjúban közölte, hogy a tanker Izraelbe tartott. Hozzátette: az elmúlt napokban sikerült több Izraelbe tartó hajót is feltartóztatniuk (e tevékenységüket a gázai palesztinok támogatása érdekében folytatják). A szóvivő elmondása szerint továbbra is azon dolgoznak majd, hogy távol tartsák a hajókat Izraeltől, hogy az ország így ne kaphasson segítséget külföldről.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×