eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Fegyveresek az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajón, amely a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötője közelében 2023. december 5-én. A húszik december 3-án foglalták el a Galaxy Reader kereskedelmi hajót, amely egy izraeli iparmágnáshoz köthető, és Törökországból Indiába tartott.
Nyitókép: Jajha Arhab

Nagy drágaságot okoznak a húszik Európának

Az óceáni áruszállítás ára drámaian megugrott, miután több hajó is igyekszik elkerülni a Vörös-tengert a húszi lázadók támadásait követően.

A CNBC alapján a Portfolio azt írja, hogy a Sanghajból az Egyesült Királyságba irányuló tengeri útvonalon a 40 lábas konténerek ára átlépte a 10 000 dollárt is, ami jelentős emelkedés a múlt heti 1900 dolláros 20 lábas és 2400 dolláros 40 lábas konténerárhoz képest.

Csütörtök reggelig mintegy 158 hajó hagyta el a Vörös-tenger térségét. Ezek a hajók mintegy 105 milliárd dollár összértékben szállítanak árut.

Az IKEA már jelezte, hogy a probléma következtében gondok lehetnek egyes termékek elérhetőségével is. A Danone viszont vitatja a támadások ellátási láncokra gyakorolt hatását: a cég egyik szóvivője cáfolta, hogy bármiféle komolyabb rövid távú hatást jelentettek volna üzletmenetükre.

Az Amerikai Ruházati és Lábbeli Szövetség kiskereskedői is figyelemmel követik a vörös-tengeri helyzetet: már az Operation Prosperity Guardian hadművelet teljes körű és azonnali bevetését sürgetik, hogy biztosítsák a létfontosságú vízi útvonal védelmét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Jelentős támogatást kaphat Ukrajna, drónfüggönyt húztak fel a NATO-tagországok – Háborús híreink szombaton

Jelentős támogatást kaphat Ukrajna, drónfüggönyt húztak fel a NATO-tagországok – Háborús híreink szombaton

Vlagyimir Putyin orosz elnök bennfentesek szerint már komolyan lezárná a háborút, miközben az orosz védelmi minisztériumban folytatódik a tisztogatás. Hat NATo-tagállam drónfal létesítéséről állapodott meg, hogy megvédjék a határukat az orosz „provokációkkal szemben. A G7-ek aláírhatják azt a megállapodást, amely akár 50 milliárd dollárhoz juttathatja Ukrajnát a lefagyasztott orosz vagyonból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×