eur:
388.59
usd:
360.64
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a Komárom-Esztergom vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felújított térségi irodájának átadásán Esztergomban 2023. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Navracsics Tibor: él a menetrend, az év végéig megállapodhatunk az unióval

Kompromisszumkészséget tapasztalt a területfejlesztési miniszter a legutóbbi brüsszeli tárgyalásain, úgy véli, már csak kisebb technikai és politikai részletek tisztázása van hátra, és utána megindulhat az uniós pénzek kifizetése.

Az Európai Bizottság költségvetési biztosával és a jogérvényesülésért felelős uniós biztossal tárgyalt a kormány több tagjának társaságában Navracsics Tibor Brüsszelben. A területfejlesztési miniszter az InfoRádióban elmondta, a még 2022-ben az Európai Bizottság által megindított jogállamisági feltételességi eljárásban a kritériumok jelentős részében megegyezést értek el, csak két kérdéskör maradt nyitva: az igazságszolgáltatás függetlensége és a közérdekű alapítványok ügye, ebben a két kérdéscsoportban volt csütörtökön átfogó tárgyalás.

Navracsics Tibor szerint sikerült is előrelépni a megbeszéléseken. "Jó eséllyel reménykedhetünk abban, hogy az eredeti menetrendünknek megfelelően

az év végéig sikerül megállapodni.

Nagy segítséget jelentett, hogy májusban az Országgyűlés elfogadta azt a törvénycsomagot, amely az aggályok 90-95 százalékát kezelte, és tulajdonképpen egy pár olyan kérdés maradt fent, amely részben technikai, részben pedig politikai döntést igényel" – mondta a miniszter, és hozzátette, ennek jegyében a tárgyalások technikai és politikai szinten is folytak.

A tárcavezető továbbra is úgy látja, hogy nagyobb nyitottság mutatkozik a magyar felvetések iránt, illetve kompromisszumkészebb az uniós fél. Ez nagy változás, mert a politikus szerint

a nyáron még volt olyan érzése, hogy igazán nem érdeke a bizottságnak a megegyezés,

a kormány javaslataira meglehetősen későn vagy egyáltalán nem adott választ, de most ismét helyreállt a kommunikáció. "Én abban bízom, hogy ez már jó jel, ez azt mutatja, hogy a finisében vagyunk a tárgyalásokon" – tette hozzá.

Arról, hogy a megállapodás esetén mikor érkezhet pénz Brüsszelből, Navracsics Tibor azt mondta, hogy már részben megindultak a kifizetések, és mivel utófinanszírozásról van szó, már a bizottságnál van az a táblázat, amely tartalmazza a magyar kormány által már támogatott projekteket. "Ez ott van a bizottságnál, innentől kezdve nem rajtunk múlik, hogy mikor jönnek meg az első összegek. A megállapodás után akár zökkenőmentes is lehet a források folyósítása" – jelentette ki.

A sajtóban megjelent hír, hogy Brüsszel alkut köthet Magyarországgal, azzal a feltétellel, hogy a kormány támogatja az uniós büdzsé növelését, illetve az Ukrajnának szánt újabb pénzügyi támogatást, erről azonban nem volt szó Navracsics Tibor tárgyalásain, de hozzátette, fontos időbeli egybeesés, hogy jövő héten Európai Tanács-ülés lesz, ahol az Európai Unió országainak állam- és kormányfői tanácskoznak, és ott akár szó lehet a hétéves pénzügyi keretterv keretek felülvizsgálatáról vagy Ukrajna pénzügyi támogatásáról is.

Az egyeztetések felgyorsulásában segíthet a miniszter szerint, hogy jövőre európai parlamenti választás lesz, mert a bizottság mindig igyekszik a függőben lévő ügyeket lezárni. "Az európai parlamenti választási kampányban nyilvánvalóan Magyarország egy téma lesz, és nehezebb lesz kompromisszumos megoldást elérni Magyarországgal, illetve számunkra is nehezített tárgyalási szerep lenne, ha nem tudnánk év végéig elérni a megállapodást" – vélekedett Navracsics Tibor.

Végezetül az Erasmus-programokkal kapcsolatban elmondta, a 2024-25-ös tanév kezdetéig finanszírozza a programot az unió, tehát ma egy közérdekű alapítványi fenntartású egyetem diákja minden akadály nélkül részt vehet a programban.

A megállapodásnak a magyar számítások szerint november végéig, december közepéig kell megszületnie ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen az uniós finanszírozás 2024 szeptemberétől is.

Ha bármilyen fennakadás lenne, a kormány akkor is biztosítani tudja azokat a pénzügyi feltételeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az alapítványi egyetemek diákjai is kaphassanak külföldi ösztöndíjat. "Erre nem lesz szükség, mert biztos vagyok benne, hogy meg fogunk tudni állapodni. Nagyon úgy néz ki a tárgyalások alapján is, hogy nem lesz szükség semmilyen beavatkozásra" – mondta Navracsics Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×