eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Robert Sulik, a Szabadság és Szolidaritás (SAS) párt vezetője, Robert Fico volt kormányfő, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője, Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia párt vezetője és Peter Pellegrini korábbi szlovák kormányfő, a Hang - Szociáldemokrácia párt vezetője (b-j) a szlovákiai választásokat megelőző televíziós vitán vesz részt Pozsonyban 2023. szeptember 21-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Mesterséges intelligencia által gyártott kamuvideókkal célozták a választókat Szlovákiában

Robert Fico legfőbb ellenlábasának mondandóját profin összerakta "a gép". A technológiával eddig csak játszottak a neten, ilyen szinten korábban nem próbálkoztak vele.

A Portfolio Bloomberg-információkra támaszkodó cikke szerint mesterséges intelligencia által gyártott, hamis videókkal akarták befolyásolni a szlovákiai választásokat.

Az egyik ilyen felvételen egy kétperces beszélgetés látható, amelyben a választáson második helyen végzett liberális Progresszív Párt vezetője, Michal Simecka egy újságíróval arról beszélget, hogy szavazatokat vásárolna a roma kisebbségtől. A felvétel azonban hamis, AI deepfake technológiával készült - derítették ki az AFP tényellenőrzői.

A videót a közösségi médiában és üzenetküldő alkalmazásokon "terítették" a kampányfinisben, és az AFP francia hírügynökség tényellenőrzői jöttek rá a hamisításra.

A videó úgy készült, hogy Simecka valódi hangmintáit a mesterséges intelligencia segítségével átformálták, olyan sikeresen, hogy azt emberi füllel lehetetlen volt megkülönböztetni a pártvezér eredeti hangjától, mondataitól.

A Meta (Facebook) szóvivője elmondta, hogy a politikai pártok posztjai nem esnek át tényellenőrzésen, mert a vállalat nem akadályozhatja meg, hogy egy politikus beszéde eljusson a közönséghez.

Kutatók és törvényhozók már régóta figyelmeztetnek a mesterséges intelligencia által szított dezinformációs hullámra, de ilyesmi felvételekkel eddig inkább csak játszottak a neten. A szlovák példa azonban azt mutatja, lehet ezekkel fontos ügyeket is befolyásolni.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×