eur:
389.73
usd:
364.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az orosz tüzérségi támadásban megsemmisült Sunrise Park Hotel romjai a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2023. május 5-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andrijenko Andrij

Pánik és kitelepítések Zaporizzsjánál - megszólalt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

Oroszország több település lakosságát is költözésre szólította fel.

A BBC tudósítása szerint Oroszország felszólította a lakosságot, hogy hagyjanak el 18 települést Zaporizzsja régióban, köztük az erőműhöz közeli Enerhodart is. Az intézkedés nagy pánikot váltott ki, de aztán megnyugodott a helyzet, mindazonáltal autók indultak hosszú sorokba tömülve, amint a helyiek próbáltak menekülni. A The Guardian beszámolója szerint 20-30 percenként váltják egymást a buszok, amelyek a lakosságot szállítják el.

Az atomerőmű telephelyének igazgatója, Jurij Csernicsuk közben bejelentette, hogy a kezelő személyzetet nem evakuálják, ők a helyszínen maradnak és mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsanak mindennemű biztonságot az erőművel kapcsolatban, amelynek hat reaktora mind leállási üzemmódban van - írta a 24.hu.

Jevgenyij Balickij, a 80 százalékban orosz kézen lévő megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője a kitelepítésről pénteken hozott döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban erősödtek az ukrán erők tüzérségi támadásai a térségben.

Vasárnap az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy

a tizennyolc Zaporizzsja megyei település lakosait az Azov-tenger partján fekvő Bergyanszkba és Primorszkba telepítik ki.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója "potenciális veszélyhelyzetnek" nevezte a Zaporizzsja megye egyes települései lakóinak kitelepítését, amely Enerhodar városára, az atomerőmű dolgozóinak lakhelyére is vonatkozik.

Zaporizzsja, 2023. május 3.
Romba dőlt házat néznek emberek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában egy éjszakai orosz tüzérségi támadás után, 2023. május 3-án.
MTI/AP/Andriyenko Andriy
Romba dőlt házat néznek emberek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában egy éjszakai orosz tüzérségi támadás után, 2023. május 3-án. MTI/AP/Andriyenko Andriy

Rafael Gross az ügynökség honlapján közölte,

"a zaporizzsjai atomerőmű térségében az általános helyzet egyre kiszámíthatatlanabbá és potenciálisan veszélyessé válik".

"Mélységesen aggódom a tényleges nukleáris biztonság és a létesítményre leselkedő biztonsági kockázatok miatt. Most kell cselekednünk, hogy megakadályozzunk egy súlyos atombalesetnek, illetve annak a környezetet és a lakosságot sújtó következményeinek veszélyét" - mondta.

Szevasztopol Moszkva által kinevezett kormányzója ugyancsak vasárnap hajnalban azt közölte, hogy Ukrajna több mint tíz pilóta nélküli repülő szerkezettel támadta a Krím félszigetet, háromnak közülük a szevasztopoli kikötő volt a célpontja. "Szevasztopolban egyetlen objektum sem rongálódott meg" - közölte Mihail Razvozsajev a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Egy Telegram-csatornákat figyelő ukrán szolgáltatás szerint Szevasztopolban és Szakiban voltak robbanások - ez utóbbi településen orosz légitámaszpont működik -, valamint néhány más helyen.

(A nyitóképen: Az orosz tüzérségi támadásban megsemmisült Sunrise Park Hotel romjai a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2023. május 5-én.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×