eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Felbocsátják a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9 hordozórakétájával összekapcsolt Endeavour űrhajót a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2023. március 2-ra virradóan. Az űrhajóval Andrej Fegyajev, a Roszkozmosz orosz űrügynökség kozmonautája, Warren Hoburg és Stephen Bowen, a NASA amerikai asztronautái, valamint az egyesült arab emírségekbeli Szultan an-Nejadi indul a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol a tervek szerint hat hónapot töltenek.
Nyitókép: MTI/AP/John Raoux

Az űrből érkeztek vissza

Megérkezett a Földre a SpaceX amerikai magánvállalat Crew Dragon űrkapszulája négy asztronautával a fedélzetén - jelentette be vasárnap az az amerikai űrkutatási hivatal Twitteren.

Az űrkapszula a Florida partjainál, a Tampa-öbölben csapódott a vízbe.

Az amerikai Nicole Aunapu Mann - aki egyben az első amerikai őslakos nő volt az űrben - és Josh Cassada, az orosz Anna Kikina és a japán Vakata Koicsi öt hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), hazatérésüket az utóbbi napok kedvezőtlen időjárási körülményei miatt többször elhalasztották.

A SpaceX a NASA-val kötött szerződés alapján biztosítja a Falcon 9 rakétát és a Crew Dragon kapszulát, míg a NASA a felbocsátáshoz szükséges létesítményekkel járul hozzá a küldetésekhez. A repülést és a landolást is a SpaceX központjából irányítják Los Angelesben.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×