eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
VIRGINIA BEACH, VA - FEBRUARY 10: In this U.S. Navy handout, Sailors assigned to Assault Craft Unit 4 prepare material recovered in the Atlantic Ocean from a high-altitude balloon for transport to federal agents at Joint Expeditionary Base Little Creek Feb. 10, 2023. At the direction of the President of the United States and with the full support of the Government of Canada, U.S. fighter aircraft under U.S. Northern Command authority engaged and brought down a high-altitude balloon within sovereign U.S. airspace and over U.S. territorial waters, Feb.4, 2023. Active duty, reserve, National Guard, and civilian personnel planned and executed the operation, and partners from the U.S. Coast Guard, Federal Aviation Administration, Federal Bureau of Investigation, and Naval Criminal Investigative Service (NCIS) ensured public safety throughout the operation and recovery efforts. (Photo by Ryan Seelbach/U.S. Navy via Getty Images)
Nyitókép: Ryan Seelbach/U.S. Navy via Getty Images

Megvannak a kínai kémballon roncsai, friss hírek jöttek a hétvégi kilövésekről

Az amerikai keresőcsoportok az Atlanti-óceánból emelték ki a ballon darabjait.

Megvannak a fő szenzorok, valamint számos további elektronikai alkatrész, ezeket most az FBI vizsgálja. A ballonnal az amerikaiak szerint titkos katonai támaszpontokat figyeltek meg a kínaiak, akik ugyanakkor azt állítják, csak egy időjárásfigyelő eszközről volt szó, mely elsodródott. A kémballont február negyedikén lőtték le, a következő napokban pedig három további repülő tárgyat is felfedeztek és lelőttek részben az USA, részben Kanada légterében.

A szerkezet nagy darabjait hétfőn találták meg Dél-Karolina partjainál - közölték katonai tisztviselők. Ezek közt van a ballon antennarendszerének mintegy 9-12 méteres része is - írja a BBC.

Egy lövés félrement

A három további repülő tárgyat Alaszka, a kanadai Yukon, illetve a kanadai-amerikai Huron-tó környékén semmisítették meg amerikai egységek. A tónál az amerikai F-22-es által kilőtt első Sidewinder löveg nem találta el célpontját, ismeretlen területen robbant fel katonai források szerint. A második lövésre aztán sikerült találatot elérni.

Egy ilyen lövedék 400 ezer dollárba - mintegy 142 millió forintba - kerül.

A hivatalos források szerint a lassan mozgó, de az első ballonnál kisebb tárgyak nehéz célpontot jelentenek. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője hétfőn azt mondta, a három másik objektumot óvatosságból lőtték le. Azok nem jelentettek "közvetlen veszélyt a földön tartózkodó emberekre", de "biztonságunk, érdekeink és a repülésbiztonság védelme érdekében" megsemmisítették őket - mondta.

Nehéz a keresőmunka

A Dél-Karolinában kilőtt ballon mérete három buszénak felelt meg, míg az Alaszkában felfedezett tárgy egy kisebb autó méretével rendelkezett. A harmadik, Yukon fölött kilőtt tárgy hengeres szerkezetű volt, míg a negyedik nyolcszögletű, és kötelek tartották egyben.

Az első kémballon darabjainak vízből való kiemelését

a rossz időjárási körülmények nehezítették.

A másik három kilövés helyszínén jelenleg is dolgoznak a roncsok begyűjtésén. Kanadában egy 3000 négyzetkilométeres, hegyi tájat kell átfésülniük, hogy megtalálják a darabokat, a környéket ráadásul vastag hótakaró fedi. Alaszka közelében a tengeri jégen kell dolgozni. A Yukon és Huron-tó környékén kilőtt tárgyak maradványait talán sosem fogják megtalálni, vélekednek a kanadaiak.

Paul Prévost, a Kanadai Fegyveres Erők vezérőrnagya szerint mindhárom legutóbb lelőtt objektum "levegőnél könnyebb" gépnek tűnt, a Huron-tónál talált objektumot "feltételezett léggömbnek" nevezte. A katonai vezető arra szólította fel a lakosság esetleg roncsokat találó tagjait, hogy közvetlenül a rendőrséggel vegyék fel a kapcsolatot.

Antony Blinken külügyminiszter fontolgatja, hogy még ezen a héten találkozik Vang Jivel, a Kínai Népköztársaság államtanácsosával egy biztonsági konferencián a németországi Münchenben - közölték a tárgyalásokat ismerő források hétfőn az amerikai médiával. A ballon-ügy közepette Blinken lemondta a múlt hétre tervezett pekingi látogatását.

Hétfőn a Fehér Ház sajtótájékoztatóján a nemzetbiztonsági tanács kommunikációs koordinátora igyekezett eloszlatni azokat a híreszteléseket, miszerint földönkívüli légi eszközökről van szó. John Kirby úgy fogalmazott, "az amerikaiaknak nincs okuk aggódni amiatt, hogy földönkívüliekről van szó".

A feltételezések annak nyomán kezdtek el terjedni, hogy az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) parancsnoka vasárnap úgy fogalmazott, semmilyen lehetőséget nem zárna ki az azonosítatlan légi tárgyak származásával kapcsolatban.

Glen VanHerck tábornok ugyanakkor arról is beszélt, hogy a megszaporodott észlelések azzal is összefüggésben lehetnek, hogy a kínai eszköz körüli incidens nyomán a légtérvédelem növelte a radarok teljesítményét, azok érzékenységét.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×