INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

ballon

japán

kémballon

egyesült államok

kína

kémkedés

léggömb

Chad Fish felvételén az amerikai haderő lelő az ország légterében egy kínai léggömböt az Atlanti-óceán felett, a karolinai partoknál 2023. február 4-én. Az eszköz vélhetően Alaszka felől sodródott az amerikai kontinens fölé, jelenlétét az Egyesült Államokban január 31-én jelentették Joe Biden elnöknek. A kínai külügyminisztérium nehezményezte az általuk eltévedt meteorológiai eszköznek mondott léggömb megsemmisítését. Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta február eleji kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna.

Japán egén már évekkel ezelőtt feltűntek a gyanús léggömbök

Infostart / MTI

Japán az amerikai hatóságok közreműködésével fogja megvizsgálni, hogy milyen jellegű – mindeddig azonosítatlan – repülő tárgyak jelentek meg a szigetország felett az utóbbi években – jelentette be a tokiói kormányszóvivő.

Közösen fogjuk megvizsgálni a Japán felett 2020 júniusában, 2021 szeptemberében és 2022 januárjában észlelt repülő tárgyakat, és áttekintjük azt is, hogy esetleg ezek az esetek kapcsolatba hozhatók-e az Egyesült Államok légterében múlt héten felfedezett kínai léggömb ügyével – közölte Macuno Hirokazu újságíróknak.

2020-ban Japán északi része felett vettek észre egy rejtélyes eredetű, léggömbre hasonlító tárgyat, amelyről több helyi lakos fényképet is készített, majd megosztott a közösségi médiában. A japán meteorológiai szolgálat akkor azt közölte, hogy az eszköz egy meteorológiai vizsgálatokat végző léggömbre hasonlít, de nem az övék.

A tokiói kormány annak idején elvetette azt a felvetést, hogy a léggömbszerűség egy másik állam eszköze lehet, de a múlt héten az Egyesült Államok felett megsemmisített kínai léggömb ügye ismét felszínre hozta a kételyeket a japán esettel kapcsolatban.

A japán kormányszóvivő elmondta, hogy a japán hatóságok több ilyen „ismeretlen eredetű” léggömböt észleltek az utóbbi években, például 2022 januárjában is volt egy ilyen eset az ország délnyugati részén, Kjúsú szigettől nyugatra, a tenger felett.

Az Egyesült Államok légterében múlt héten jelent meg egy léggömb, amely az amerikai álláspont szerint kínai hírszerző légieszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél. Múlt szombaton semmisítette meg az amerikai haderő az Atlanti-óceán felett Dél-Karolina partjai közelében.

Az incidens miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a múlt hét végére tervezett kínai útját, amelynek célja az amerikai–kínai feszültség csökkentése lett volna. A miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztülhúzták utazásának tervezett célját.

A kínai külügyminisztérium a maga részéről ragaszkodott ahhoz az állásponthoz, amely szerint egy eltévedt léggömbről volt szó.

Nyitókép: MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018