eur:
392.21
usd:
362.88
bux:
65888.91
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
CHARLOTTE, USA - FEBRUARY 4: Chinese spy balloon flies above in Charlotte NC, United States on February 04, 2023. The Pentagon announced earlier that it is tracking a suspected Chinese high-altitude surveillance balloon above the continental US. A Chinese Foreign Ministry statement said the balloon was a âcivilian airship used for research, mainly meteorological purposes. (Photo by Peter Zay/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Peter Zay/Anadolu Agency via Getty Images

Kaiser Ferenc: ezért van értelmük a léggömböknek a műholdak korában

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint Kína erőt mutatott azzal, hogy bement az amerikai légtérbe, Amerika viszont sok mindent titkolhat arról, mi miért történt úgy, ahogyan történt.

Az amerikai képviselőház határozatban ítélte el Kínát, az amerikai szuverenitás megsértésével és a nemzetközi közösség félrevezetésével vádolva az ázsiai nagyhatalmat az Egyesült Államokban lelőtt kínai hírszerző léggömb körül kialakult vita részeként.

Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban elmondta, mind a két fél Taiwan kapcsán és a dél-kínai tengeri 2014-2015-ös építkezése miatt (mesterséges szigeteket hoztak létre) is meglehetősen feszült viszonyban van, kölcsönösen azzal vádolják egymást, hogy lépéseik szembemennek a nemzetközi joggal.

"A léggömb egy olyan példa, ahol az amerikaiaknak nem nagyon kell erőlködniük, mert felderítő léggömböt a másik ország légterébe küldeni nem megengedett" - tisztázta Kaiser Ferenc, és az amerikaiak nem is hagyták ki, hogy elítéljék Kínát.

Arról, hogy a műholdak korában mi értelme van egy hírszerző léggömbnek, azt mondta: csak nagyon kevés az úgynevezett geostacionárius műhold, amely a bolygónak mindig egyetlen pontja fölött áll, vagyis forgási és keringési ideje megegyezik a Földével. A legtöbb műhold csak kevés ideig tartózkodik egy térség fölött.

A mostanihoz hasonló ballonokat a jetstream hajtja, a nyugatias szelek övezetében haladnak, relatíve lassan, nagyjából 150 kiloméer/órás sebességgel, elég megbízhatóan haladnak egy adott területen. (Igaz, a mostani kínai léggömbön annak maradványai alapján az amerikai közlés szerint propellerek, irányító vezérsíkok is voltak, lehetett módosítani, irányítani a haladását.) Mindezek révén a rajtuk lévő, főleg elektronikai lehallgató eszközöket, amelyekkel például az amerikai rádió-lokátorok frekvenciáit is be lehet mérni, hosszabb ideig lehet használni.

Az amerikai haditengerészet búvárok, kétéltű hajók, víz alatti járművek segítségével igyekezett megtalálni a megfigyelő léggömb még a mélyben lévő maradványait:

Azt viszont már az amerikaiak csak utólag közölték (például az eszköz lokátorvisszaverődéseit elemezve), hogy a kínaiak berepülése már nem az első volt, és bár elavult technológia, ha a legkorszerűbb hírszerző berendezésekkel van felszerelve, "nagyon hasznos dolog", és Kína "erőt is tud felmutatni" azzal, hogy behatol az amerikai légtérbe. Igaz, az amerikaiak ezek után vélhetőleg sokkal hamarabb fel fogják fedezni a hasonló eszközöket.

Az amerikaiak viszont korántsem osztanak meg minden információt, így Kaiser Ferenc szerint sosem tudjuk meg pontosan, milyen eszközök voltak a lelőtt kínai léggömbön. Arra a kérdésre, hogy potenciálisan mit lehet csinálni ezekkel az eszközökkel, a szakértő felsorolta:

  • ha lehallgatják a rádiólokátorok adó frekvenciáját, azt később lehet zavarni, mintegy megvakítva az ellenség lokátoros felderítését.
  • a rádiófrekvenciák is lehallgathatók, a katonák még széles körben használják a rádió adó-vevő berendezéseket.
  • alacsonyabbról be lehet fényképezni katonai bázisokra, ahol ráadásul lehet, hogy akkor éppen van valamilyen katonai eszköz az udvaron, mert csak a műholdak elhaladási idejével kalkulálnak.

A roncsok mindazonáltal a Mexikói-öbölbe zuhantak, és ott egy vihar miatt első nap nem is lehetett kiemelni. A szakértő szerint a felderítő eszközök egy része vagy megsemmisült, vagy sosem fogják az amerikaiak a tenger fenekéről felhozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
Felpörgetné a lőszergyártást Moszkva, megakadhat az orosz nyomulás Avgyijivkánál – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Felpörgetné a lőszergyártást Moszkva, megakadhat az orosz nyomulás Avgyijivkánál – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2024-ben 2,7 millió tüzérségi lövedék gyártását tervezi – számolt be Vagyim Szkibitszkij vezérőrnagy, az ukrán védelmi hírszerzés helyettes vezetője a Kyiv Independent beszámolója szerint. Ez a mennyiség annak fényében ijesztő lehet Kijevben, hogy az ukránok mekkora mennyiséggel számolhatnak idén. Az orosz erők tovább folytathatják a nyomulásukat Avgyijivka térségében, de a talajviszonyok jelentősen lassíthatják a hadműveleteket. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×