eur:
368.64
usd:
343.96
bux:
48558.14
2023. június 7. szerda Róbert
Az amerikai tengeri erők Twitter-csatornáján 2023. február 7-én közreadott képen tűzszerészek begyűjtik az amerikai katonaság által az ország légterében előző nap lelőtt kínai léggömböt a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál február 5-én.
Nyitókép: Twitter/U.S. Fleet Forces

Pentagon: a lelőtt kémballon egy nagyobb megfigyelési program része volt

A Pentagon szerint 5 kontinens felett láttak már kínai kémléggömböket. Emlékezetes módon a múlt héten Joe Biden amerikai elnök parancsba adta, hogy lőjék le az országa felett repülő ballont. Kína, amely szerint „polgári célokat szolgáló, eltévedt” eszközről volt szó, ezt hevesen bírálta.

A hétvégén Dél-Karolina partjainál lőtte le az amerikai légierő az állítólagos kínai kémléggömböt, miközben hírek érkeztek arról, hogy Dél-Amerika felett is feltűnt egy „lufi”. Miután az amerikai haditengerészet kihalászta a vízből, képeket mutatott be róla. Ezek szerint az átmérője nagyobb, mint egy olimpiai úszómedencéé és körülbelül 60 méter. Tömege pedig körülbelül 450 kilogramm.

A Pentagon szerint a lelőtt „kémlufi” egy nagyobb megfigyelési program része volt, amely több kontinensen, már néhány éve folyt.

„Tudjuk, hogy eddig már 4 ballon haladt át amerikai terület felett”

– mondta szerdán a védelmi minisztérium sajtófőnöke, Patrick Ryder dandártábornok. „Tudjuk, hogy stratégiai létesítményeket figyeltek... és az eset elemzése nyomán most már azt is tudjuk mondani, hogy legalább öt kontinens felett működtek kínai léggömbök” - mondta.

A Pentagon szerint a legutóbbi léggömb négy katonai létesítmény felett haladt át Montana, Wyoming, Nebraska és Missouri államokban. Korábbi lufik Hawaii, Texas és Florida egyes részei felett jelentek meg – még Donald Trump kormányzása idején.

És az amerikai minisztérium kerek-perec elutasította a kínai állítást, hogy az eszköz polgári célokat szolgált volna. Egy vezető illetékes szerint a két legutóbbi léggömbön olyan megfigyelő berendezések voltak, amelyeket

„általában nem hoznak összefüggésbe meteorológiai tevékenységgel vagy polgári kutatással”.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint a kínai „léggömbprogram” feladata „hozzáadni” a már most létező megfigyelési képességekhez. Azt is közölte, hogy kínai kollégája nem fogadta a hívását.

A most berepült léggömb miatt az amerikaiak fokozott védelmet biztosítottak nukleáris csapásmérő erőiknek. „Világos, hogy az összes stratégiai eszközünk esetében elfedtük őket, korlátoztuk a mozgást és a kommunikációt, hogy feleslegesen ne legyenek láthatók a képességeink” – tette hozzá Austin.

Szakértők megjegyzik:

a léggömbökkel könnyebb a manőverezés és tovább maradhatnak egy pont felett, mint a kémműholdak.

A „lufi-gate” megtorpedózta Antony Blinken tervezett pekingi útját, amelytől az amerikai-kínai kapcsolatok javulását várták. Washington nem volt elnéző és hétfőn körülbelül 40 szövetséges ország nagykövetsége, 150 dolgozójának tartott eligazítást.

Ezen kiderült, hogy egy léggömb 2019-ben megkerülte a Földet – ekkor repült át Hawai és Florida felett, majd láttak léggömböket Japán, India, Vietnám, Tajvan és a Fülöp-szigetek felett is. Joe Biden elnök ennek ellenére nemmel válaszolt a kérdésre, hogy romlottak-e az amerikai-kínai kapcsolatok.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a kereskedésben negatív irányú mozgások alakultak ki, bár hozzá kell tenni, hogy az elmúlt napokhoz hasonlóan ma is csak mérsékeltek az elmozdulások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×