eur:
392.63
usd:
367.48
bux:
67125.11
2024. április 26. péntek Ervin
Az Amerikai Haditengerészet által 2023. február 7-én közreadott képen tűzszerészek gyűjtik be az amerikai katonaság által az ország légterében előző nap lelőtt kínai léggömböt a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál február 5-én.
Nyitókép: MTI/AP/Amerikai Haditengerészet

Kína: légterünkben pedig amerikai ballonok járnak-kelnek

A külügyminiszter szerint legalább tíz alkalommal reptettek be tavaly az amerikaiak légballont kínai légtérbe.

Február negyedikén az amerikaiak lőttek ki egy ballont saját légterük felett, melyről ők azt állítják, kínai kémeszköz volt - Kína szerint ez nem igaz.

Az utóbbi napokban a kínai-amerikai kapcsolatok folyamatosan romlanak, Amerika pedig több azonosítatlan tárgyat is kilőtt légterében - számol be a BBC.

Saját házuk táján sepregessenek az amerikaiak

Kína ugyanakkor azt állítja, amivel az USA őket vádolja, azt maguk is gyakran elkövetik.

"Az sem ritka, hogy az USA illegálisan lép be más országok légterébe. Csak a tavalyi évben több mint tíz alkalommal repültek illegálisan amerikai léggömbök Kína felett a kínai hatóságok engedélye nélkül. Az amerikai félnek először is tiszta lappal kellene kezdenie,

némi önvizsgálatnak kellene alávetnie magát,

ahelyett, hogy Kínát mocskolja és vádolja" - mondta Wang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő a egy hétfői sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy Peking "felelősségteljesen és professzionálisan" reagált a támadásokra.

"Ha többet akarnak tudni az amerikai légballonokról, amelyek illegálisan behatoltak Kína légterébe, azt javaslom, hogy forduljanak az amerikai félhez" - mondta.

Nyolc nap, négy tárgy

A kínai állami média hétvégén arról számolt be, hogy az ország északi határánál azonosítatlan repülő tárgyat észleltek és készen állnak annak kilövésére. Washington egyelőre nem reagált a vádakra.

Az első ballonincidens hatására Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta tervezett pekingi látogatását.

Elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte a kínai fél állítólagos kémtevékenységét.

Alaszkában és Kanada északi részén február 10-én és 11-én is kisebb azonosítatlan tárgyakat lőttek ki,majd február 12-én Michiganben, a kanadai határ közelében egy nyolcszögletű tárgyat kényszerítettek a földre. Nyolc nap leforgása ez volt a negyedik hasonló eset.

A kínaiak állítják: semmit sem tudnak

Wang azt állítja, hogy nincsenek ismeretei ezekről a tárgyakról.

"Az USA által az azonosítatlan repülő tárgyak földre kényszerítésére használt fejlett rakéták gyakori kilövése túlzott erővel való túlreagálás" - mondta.

Glen VanHerck tábornok, az amerikai hadsereg egyik parancsnoka azt mondta, hogy semmi jel nem utal arra, hogy a legutóbbi objektum fenyegetést jelentene.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×