eur:
393.12
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Mentőalakulatok tagjai túlélők után kutatnak egy összedőlt épület romjai között a délkelet-törökországi Adanában 2023. február 7-én. A két nappal korábban bekövetkezett 7,8-as erősségű földrengésnek és az utórengéseknek a legfrissebb adatok szerint több mint 20 ezer halálos áldozata és 75 ezer sérültje volt Törökország délkeleti és Szíria északi részében.
Nyitókép: MTI/AP/Huszein Malla

90 órát töltött a romok közt tíznapos fiával egy török nő

A nő egy emeletnyit zuhant tíznapos gyermekével, azt sem tudta, mennyi időt töltöttek a romok fogságában, de mindketten túlélték a földrengést.

Necla Camuz január 27-én szülte meg második gyermekét, Yagizt, akinek neve bátort jelent törökül. Éppen etette gyermekét, amikor hajnali 4 óra 17 perckor egyik pillanatról a másikra maga alá temette őt a ház, amelyben éltek.

Egy modern, ötemeletes épület második szintjén élt a nő és családja Samandag városában: egészen eddig biztonságosnak hitték otthonukat - írja a BBC.

Egy szekrény mentette meg életét

"Amikor a földrengés elkezdődött, a másik szobában levő férjemhez akartam menni, és ő is ezt akarta tenni. De amikor elindult a másik fiammal, egy szekrény maga alá temette őket, így nem tudtak mozdulni sem. Ahogyan erősödött a földrengés, a falak leomlottak, a szoba remegett, a ház összedőlt. Nem tűt fel az sem, hogy egy emelettel mélyebbre zuhantam. A nevüket kiabáltam, de nem jött válasz" - emlékszik vissza Necla Camuz.

A 33 éves nő újszülöttje mellkasán feküdt: egy szekrény mentette meg életüket, a következő négy napban pedig így is maradtak. Necla a sötétben semmit nem látott, így további érzékszerveire kellett hagyatkoznia.

Azt érezte, hogy fia lélegzik, és bár eleinte a por miatt nehezen kapott levegőt, később ez rendeződött.

Úgy érezte, hogy gyermekjátékokon fekszik, de arra nem volt elég helye, hogy megmozdulhasson és kényelmesebb helyzetbe kerüljön. Maguk körül csak port és törmeléket érzett.

Félt, hogy nem találnak rájuk

A távolból hangok szűrődtek hozzá: kiabált nekik és a szekrény falát ütötte, hogy felhívja magukra a figyelmet, majd később törmelékdarabokkal ütötte a bútort, hátha az hangosabb lesz. Mindeközben rettegett attól, hogy beszakad a nekik menedéket nyújtó szekrény. Mivel azonban senki sem jött megmentésükre, Necla rájött arra, hogy az is lehet, senki sem jön megmenteni őket.

A sötétségben a nő elvesztette időérzékét: miközben azt érezte, ennek nem kellene megtörténnie vele, tudta, hogy kisfiáról még így is gondoskodnia kell. Bár saját maga nem jutott vízhez, szoptatni tudta gyermekét, és sikertelenül megpróbálta saját anyatejét inni. Közben hallotta fentről a fúrások és a mentőcsapatok zaját, de mindez nagyon távolinak tűnt. Úgy döntött, megspórolja az energiát és

addig csendben marad, amíg nem jönnek közelebbről a zajok.

Közben folyamatosan családjára gondolt és arra, vajon mi történt férjével és másik fiával. Egy idő után azt gondolta, nem fog kijutni a romok alól, de kisfia tartotta benne a lelket. Yagiz a négy romok alatt töltött napok nagy részét végigaludta, amikor pedig sírni kezdett, édesanyja szoptatni kezdte, míg el nem aludt.

Férje és másik fia is túlélte

90 óra elteltével aztán kutyaugatást hallott a közelből: ezt emberi hangok követték, azt kérdezték tőle, jól van-e. A mentőcsapatok óvatosan körbeásták a helyet, amely megvédte: egy zseblámpa fénye volt az első, amit napok után megpillantott. Hamar kórházba vitték mentővel, ahol azt is megtudta, hogy férje és másik fia is túlélték a földrengést, de egy másik kórházban vannak, mivel mindkettejük lába súlyosan megsérült. Az anya és újszülöttje ugyanakkor szinte sértetlenül megúszták az esetet.

Hazatérnie nem volt hova, de egy családtagjuk sátrat emelt, jelenleg itt laknak 13-an, mindannyian elvesztették otthonukat.

Necla azt mondja, fiának köszönheti a túlélést.

"Ha ő nem lett volna elég erős ahhoz, hogy ezt elviselje, azt hiszem, én sem. Boldog vagyok, hogy újszülöttként nem fog emlékezni erre.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×