eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Youtube

Dél-Floridában megfagyott iguánák potyogtak a fákról, 28 halott egyetlen államban a példátlan téli viharban – videók

A legtöbb áldozata Buffalo városban volt eddig az Észak-Amerikát sújtó jeges viharnak.

A vihar Kanadától egészen a mexikói határig húzódva összesen 56 ember haláláért felelős: kedden is 23 centiméternyi havazásra számítanak a meteorológusok New York államban, ahol Joe Biden amerikai elnök döntése alapján vészhelyzetet hirdettek ki.

Egyes amerikaiak két napra autóikban ragadtak a viharban, melyet többen életük legborzasztóbbjaként írnak le - írja a BBC.

A fosztogatók is megjelentek

Az extrém körülményekből egyesek ártó szándékkal húztak hasznot: egy kelet-buffalói, családi vállalkozásban üzemeltetett boltocska tulajdonosa arról számolt be, hogy karácsony napján fosztogatók törtek be az üzletbe és vittek mindent, amit mozdítani tudtak. Hangszórókat, játékokat és elektronikai eszközöket tulajdonítottak el, közel 50 ezer dolláros (19 millió forint) kárt okozva a tulajnak, aki rendőrt hívott, senki sem tudott a helyszínre menni, mivel a város segítségre szoruló időseinek mentésén dolgoztak.

Mark Poloncarz, Erie megye vezetője szerint már látják a fényt az alagút végén, de ez nem azt jelenti, hogy már minden rendben van: ahogyan kiemelte,

ez olyan vihar, melyre generációk emlékeznek majd.

Elmondása szerint sok halott szívproblémák miatt hunyt el, miközben havat lapátolt: akadtak olyanok is, akiket autóikban találtak holtan.

Még sok áldozatra bukkanhatnak olvadás után

"Olyan, mintha egy háborús övezetbe mennénk, és az utak szélén álló járművek sokkolóak" - mondta el Kathy Hochul, az állam kormányzója, egyben Buffalo szülötte. Mint hozzátette, sok esetben a mentők nem tudtak eljutni a legsúlyosabban érintett területekre. A CNN megszólaltatott egy édesapát is, akinek

két és hat éves kor közti gyermekeivel 11 órát kellett töltenie az autóban segítségre várva,

a motor folyamatosan járatta és játszott a gyerekekkel az apa, hogy elkerülje a pánikot.

A hatóságok arra számítanak, hogy amikor a hó elkezd olvadni, az eddiginél is több áldozatra bukkannak majd.

A bombaciklon kialakulása
A bombaciklon kialakulása

A bombaciklonnak is nevezett téli vihar akkor alakul ki, amikor a légköri nyomás nagyon gyorsan zuhan 24 óra alatt több mint 24 millibárnyit. A hideg és a meleg levegő találkoznak, a meleg levegő emelkedése közben pedig alacsony légnyomást hoz létre. A víz kicsapódik és viharfelhőket képez, erős havazás és szél keletkezik.

Még pár napig ki kell tartaniuk

A helyzet a következő napokban javulhat, de ezzel együtt is azt tanácsolják, hogy a környéken mindenki kerülje el az utazást, ha ez lehetséges.

A hétvége folyamán 250 ezer háztartásban és üzletben tapasztaltak áramkimaradásokat, mostanra azonban sikerült visszaállítani az áramellátást. Vermont, Ohio, Missouri, Wisconsin, Kansas és Colorado államokból is jelentettek haláleseteket a vihar miatt: Dél-Floridában olyan hirtelen zuhant a hőmérséklet, hogy

az iguánák megfagyva zuhantak le a fákról.

A legsúlyosabban Montana államot érintette a vihar, ott –45 fokra esett a hőmérséklet.

Kanadában Ontario és Quebec a vihartól legjobban sújtott terület: itt is elakadtak járművek a hóban és halálos áldozatokról Kanadából is érkeztek jelentések.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×