INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

európai unió

ukrajna

európai tanács

Egy üzlet romjai közül szednek össze cigarettát a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kurahovéban egy előző napi orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 8-án.

Az Európai Unió Tanácsa megtalálhatta a megoldást az Ukranának szánt uniós hitelre

Infostart

A szervezet megállapodásra jutott egy olyan jogalkotási csomagról, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy 2023-ban 18 milliárd euróval pénzügyileg segítse Ukrajnát.

A javaslatot a Tanács szombaton írásbeli eljárással fogadta el, és a jövő héten esetleges elfogadásra az Európai Parlament elé terjeszti – vette észre a Tanács közleményét a Telex.

A ma elfogadott jogszabály azt jelenti, hogy Ukrajna 2023-ban rendszeres pénzügyi segítségre számíthat az EU-tól – jelentette ki Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter.

Az Ukrajnának 2023-ban hitelezhető összeg 18 milliárd euró lesz, a kölcsönök a javaslat szerint 10 éves türelmi időt kapnak. A tagállamok a kamatköltségek nagy részét külső címzett bevételekből fedezik. A hitelfelvétel garanciáit vagy az EU költségvetése, vagy a tagállamok biztosítják.

Kezdeti és rövid távú támogatásnak szánják az összeget Ukrajna azonnali szükségleteinek finanszírozására, a kritikus infrastruktúra helyreállítására és a háború utáni fenntartható újjáépítés elkezdésének támogatására.

A magyar fél sok alkalommal és sok – hazai és uniós – fórumon közölte, hogy továbbra sem támogatja a közös uniós hitelfelvételt, de nem a segítséget vitatja, hanem azt, hogy az EU együtt vegyen fel kölcsönt. Az összegből a Magyarországra eső részt kétoldalú szerződésben szabályozva adnák oda. Ennek érdekében már a tárgyalások előkészítése is megkezdődött Ukrajnával.

(A nyitóképen: Egy üzlet romjai közül szednek össze cigarettát a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kurahovéban egy előző napi orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 8-án.)

Nyitókép: MTI/AP/Andrij Andrijenko
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018