eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy üzlet romjai közül szednek össze cigarettát a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kurahovéban egy előző napi orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Andrij Andrijenko

Az Európai Unió Tanácsa megtalálhatta a megoldást az Ukranának szánt uniós hitelre

A szervezet megállapodásra jutott egy olyan jogalkotási csomagról, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy 2023-ban 18 milliárd euróval pénzügyileg segítse Ukrajnát.

A javaslatot a Tanács szombaton írásbeli eljárással fogadta el, és a jövő héten esetleges elfogadásra az Európai Parlament elé terjeszti – vette észre a Tanács közleményét a Telex.

A ma elfogadott jogszabály azt jelenti, hogy Ukrajna 2023-ban rendszeres pénzügyi segítségre számíthat az EU-tól – jelentette ki Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter.

Az Ukrajnának 2023-ban hitelezhető összeg 18 milliárd euró lesz, a kölcsönök a javaslat szerint 10 éves türelmi időt kapnak. A tagállamok a kamatköltségek nagy részét külső címzett bevételekből fedezik. A hitelfelvétel garanciáit vagy az EU költségvetése, vagy a tagállamok biztosítják.

Kezdeti és rövid távú támogatásnak szánják az összeget Ukrajna azonnali szükségleteinek finanszírozására, a kritikus infrastruktúra helyreállítására és a háború utáni fenntartható újjáépítés elkezdésének támogatására.

A magyar fél sok alkalommal és sok – hazai és uniós – fórumon közölte, hogy továbbra sem támogatja a közös uniós hitelfelvételt, de nem a segítséget vitatja, hanem azt, hogy az EU együtt vegyen fel kölcsönt. Az összegből a Magyarországra eső részt kétoldalú szerződésben szabályozva adnák oda. Ennek érdekében már a tárgyalások előkészítése is megkezdődött Ukrajnával.

(A nyitóképen: Egy üzlet romjai közül szednek össze cigarettát a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kurahovéban egy előző napi orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 8-án.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×