eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A dél-koreai egyesített vezérkar által közreadott képen egy hadgyakorlat részeként fellőnek egy ballisztikus rakétát egy ismeretlen dél-koreai helyszínen 2022. október 5-én. Dél-Korea és az Egyesült Államok a mai napon négy föld-föld rakétával hajtott végre gyakorlatot, amelynek során tengeri célpontokat vettek célba. A gyakorlat egy nappal azután történt, hogy egy észak-koreai közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta elrepült Japán fölött.
Nyitókép: MTI/EPA/Dél-koreai egyesített vezérkar

Phenjan egyértelmű üzenetet küldött Dél-Koreának

A KCNA észak-koreai hírügynökség hétfői bejelentése szerint Phenjan Dél-Korea felé küldött figyelmeztetésnek szánta az utóbbi két hét rakétakísérleteit.

A kommunista állam szócsövének számító KCNA részéről elmondták, a kilövések során egyebek között "amerikai és dél-koreai célpontok megsemmisítésére is képes" nukleáris fegyverek fellövését is tesztelték. A fellövésekre – ahol nukleáris robbanófej-utánzatokat használtak – Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is ellátogatott, aki egyúttal jelezte: folytatják a teszteket.

A műveletekkel Phenjan választ kívánt adni Dél-Koreának az Egyesült Államokkal közös tengeri hadgyakorlatára,

melyben egy amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó is részt vett. A bejelentésre a dél-koreai elnöki hivatal részéről azt közölték, a Korea-félsziget és Északkelet-Ázsia biztonsági helyzete súlyosbodik, ezért Szöulnak "megfelelően fel kell készülnie".

Phenjan közeléből legutóbb vasárnap lőttek ki két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát a Japán irányába. Egy kedden kilőtt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta – 2017 óta először – elhaladt a japán szigetvilág fölött.

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakéták tesztjét.

(Nyitóképen: A dél-koreai egyesített vezérkar által közreadott képen egy hadgyakorlat részeként fellőnek egy ballisztikus rakétát egy ismeretlen dél-koreai helyszínen 2022. október 5-én. Dél-Korea és az Egyesült Államok a mai napon négy föld-föld rakétával hajtott végre gyakorlatot, amelynek során tengeri célpontokat vettek célba. A gyakorlat egy nappal azután történt, hogy egy észak-koreai közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta elrepült Japán fölött.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×