INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

energetika

függetlenség

európai unió

földgáz

gázszállítás

palkovics lászló

Palkovics László technológiai és ipari miniszter előadást tart a Huawei Technologies Hungary konferenciáján a Néprajzi Múzeumban 2022. június 14-én.

Gázszállítási gondok? A kormány már a teljes energetikai függetlenséget tervezi

Infostart / MTI

A célról Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszélt Luxemburgban, az energetikával foglalkozó miniszterek uniós találkozója után.

Magyarország energiarendszerre vonatkozó terve nemcsak zöldebbé és klímabarátabbá kívánja tenni a magyar energiarendszert, nemcsak el kívánja érni a kibocsátási célokat, hanem célul tűzte ki az ország energia-autonómiájának elérését - jelentette ki a technológiai és ipari miniszter Luxembourgban.

Palkovics László, a tagországi energiaügyekért felelős miniszterek tanácskozását követően, Kadri Simson energiaügyi biztossal folytatott megbeszélésének részleteit ismertetve kijelentette: az energiaellátás szempontjából Magyarországnak, amennyire csak tud, függetlenednie kell a környezetétől.

Magyarország az energiaellátás szempontjából már több mint egy évtizede megkezdte a függetlenedést, mára minden környező ország irányából van gáz-, valamint villamosáram- átadóhelye. Magyarország azzal is foglalkozik, hogy ha egyetlen irányból sem érkezik energia, miként tud olyan energiahelyzetet teremteni, amely a helyben előállított energiára alapul - tette hozzá.

A technológiai és ipari miniszter elmonda, Magyarország módosította az energiarendszerre vonatkozó tervét, hogy ki tudja elégíteni a 2030-ig megvalósítani tervezett klímacélokat, és hogy el tudjon mozdulni a 2050-es célok teljesítése felé. Olyan beszerzéseket tervez, amelyek alkalmasak arra, hogy a gazdaságot környezetbaráttá tegye, vagy amelyek megoldást jelentenek az energiatárolásra.

Magyarország azt szeretné, hogy az Európai Unió részt vegyen a beruházások finanszírozásában,

hiszen - mint mondta - nemcsak egy magyar programról van szó, hanem egyben Európa energia-függetlenedési problémáját is megoldja.

Kijelentette: Magyarország gázellátása biztosított. Mivel azonban az is megtörténhet, hogy az ellátás akadozik vagy megszakad, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország energiakészlete biztosított legyen. A magyarországi gáztározók feltöltöttségére vonatkozóan a miniszer emlékeztett: a tározókat kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022-2023-as téli időszak kezdetét megelőzően. Magyarországon az előírt mennyiség feltöltésének több mint kétharmada már teljesült - tette hozzá Palkovics László.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018