eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kadri Simson, az Európai Bizottságnak az energiaügyért felelős észt tagja sajtótájékoztatót tart a rekordmagas energiaárak miatt kialakult helyzetről az Európai Bizottság biztosi testületének ülése után Brüsszelben 2021. október 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Energiaügyi biztos: nincs elég gáz az orosz pótlására

Fontos az energiafelhasználás csökkentése, törekedni kell a megtakarításra, ugyanis nincs a világban elégséges mennyiségű gáz az orosz földgáz 100 százalékos helyettesítésére, amennyiben az ellátás teljes mértékben leáll – jelentette ki Kadri Simson energiaügyi biztos hétfőn Luxembourgban.

Kadri Simson az uniós tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek tanácskozását megelőzően kiemelte: az európai intézményeknek a gáztározók feltöltöttségi szintjére vonatkozó, gyorsan tető alá hozott megállapodása biztosítani fogja a lakossági energiaellátást.

„Ügyelni fogunk arra, hogy a fogyasztók otthonai fűtöttek legyenek” – fogalmazott.

Közölte, az uniós bizottsági javaslat tanácsi elfogadása esetén a tagállamok fel fogják tölteni gáztározóikat a lakossági ellátás teljeskörű biztosítására. Véleménye szerint ugyanakkor a vállalkozások energiaellátásához összehangolt megközelítésre van szükség, különös figyelemmel a szükségletek csökkentésére. Közölte: fel kell mérni a különböző szektorokat, hogy rangsorolni lehessen közöttük az energiaszükséglet szempontjából.

Tájékoztatása szerint az Európai Bizottság az energiahordozók újabb beszállítói listájának összeállításán dolgozik, hogy tárgyalni tudjon a legjobb árak megállapítása érdekében.

Az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésén hagyta jóvá az európai földgáztartalék biztosítását célzó uniós bizottsági javaslatot.

Az új rendeletjavaslat szerint a tagországok és az üzemeltetők

november elsejéig legalább 80 százalékig, de lehetőség szerint 85 százalékig kötelesek feltölteni az európai földgáztárolókat.

A következő évek folyamán a cél 90 százalékra emelkedik annak érdekében, hogy Európa az esetleges ellátási zavarok esetén is védett legyen. Az is elvárás lesz a tagországokkal szemben, hogy több forrásból szerezzék be a földgázt, és külön intézkedésekkel fokozzák az energiahatékonyságot.

A rendelet szerint a gáztároló létesítmények ezentúl kritikus infrastruktúrának minősülnek. Ezért a külső beavatkozás kockázatának kizárása érdekében üzemeltetőiknek kötelező tanúsításon kell átesniük. Kizárólag azoknak az üzemeltetőknek a tulajdonában, illetve ellenőrzése alatt maradhatnak uniós gáztároló létesítmények, amelyek megszerezték ezt a tanúsítványt.

A javaslatot az uniós tagországok energiaügyi miniszterei hétfői ülésükön hagyhatják jóvá. A rendelet ezt követően hatályba lép.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×