INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

földgáz

gázszállítás

oroszország

európai unió

ukrajna

Szijjártó Péter az EU-ülésről: mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandóak erről

Szijjártó Péter az EU-ülésről: mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandóak erről

Infostart / MTI

Az energiaügyekért felelős miniszterek tanácskoznak Luxembourgban. Szijjártó Péter mellett Palkovics László is jelen van a megbeszélésen.

Az energiaellátás tekintetében komoly bajok és kihívások előtt áll az EU, mert a háború és a szankciók komoly áremelkedést okoztak az európai piacon. Ezután mennyiségi kihívások keletkeztek, amelyek újabb áremelést hoztak.

A külgazdasági és külügyminiszter videójában elmondta: jelenleg súlyos technikai problémákat jeleznek az Oroszországból Nyugat-Európába irányuló földgázszállítási útvonalakon.

"Azt várjuk az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálják ki, hogy az Oroszországból Európába irányuló gázszállítási útvonalakon használt német alkatrészek tényleg nem érkeztek-e vissza Kanadából. Ha ez igaz, akkor intézkedéseket várunk a bizottságtól, hogy valamiféle intézkedéseket tegyen annak érdekében, hogy a kontinens földgázellátása ne kerüljön rövid távon válságba. Látjuk, hogy Nyugat-Európa több országában már nemzeti vészhelyzeteket kellett kihirdetni."

Mint Szijjártó Péter mondta, világos mandátummal érkezett az uniós energiaügyi miniszterek tárgyalására.

"Mi még csak tárgyalni sem vagyunk hajlandóak az esetleges gázembargóról.

Ha az EU korlátozná a földgázszállítást Oroszországból Európába, az Magyarországon a gazdaság és az ország működésképtelenségét okozná. Ebben a kérdésben nem vagyunk hajlandóak semmiféle kompromisszumra, számunkra Magyarország energiaellátásának biztonsága nem kompromisszum kérdése."

Azzal az uniós javaslattal kapcsolatban, hogy közös beszerzési platformok legyenek a gázbeszerzésre, Szijjártó Péter kijelentette: "nincs bajunk azzal, ha az Európai Unió alternatív gázbeszerzési források után néz, de

az ebben való részvétel csakis önkéntes lehet. Semmiféle kötelességet a beszerzés tekintetében a tagállamokra róni nem lehet".

Annak kapcsán, hogy az EU elfogadta a földgáztározók feltöltésének gyorsított tervét, a tárcavezető közölte: Magyarország az unió által előírt kötelező mennyiségnek már a háromnegyedénél tart.

Közölte, mint minden más tagállam, Magyarország is rendelkezik vészforgatókönyvvel, a jelenlegi helyzettől függetlenül is, azonban hazánk energiaellátása jelenleg biztonságban van.

Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018