eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk
London, 2016. szeptember 29.David Shrigley brit képzőművész Really Good (Nagyon jó) című, aránytalanul hosszú hüvelykujjat formázó bronzszobrát nézik esernyős érdeklődők a londoni Trafalgar téren 2016. szeptember 29-én, miután Sadiq Khan londoni polgármester leleplezte a 7 méter magas alkotást. Az 1844-ben átadott tér négy sarkában álló szobortalpak közül az egyetlen üresen maradt alapzaton 1999 óta a brit Királyi Művészeti Társaság (RSA), majd az erre a célra 2005-ben létrejött bizottság kortárs képzőművészek szobrait állítja ki. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: ANDY RAIN

Londoni Magyar Ház: hétemeletes épületet vett a Trafalgar térnél a magyar kormány

Hétvégi magyar iskola, színházterem is lesz majd az épületben, kiállításokat, előadásokat is tartanak benne a helyi magyarság részére.

A magyar kormány megvásárolta a Trafalgar tér szomszédságában levő hétemeletes épületet, amely a Londoni Magyar Ház lesz – közölte a külgazdasági és külügyminiszter, a Facebookon közzétett videobejegyzésében.

Szijjártó Péter elmondta, hétvégi magyar iskola, színházterem is lesz majd az épületben, ahol kiállításokat, előadásokat is tartanak a helyi magyarság részére.

A tárcavezető hangsúlyozta, Londonban és a környékén sok magyar él, ott dolgoznak vagy tanulnak, de

eddig a városban nem volt igazán méltó otthona a magyar kultúrának, a magyar közösségnek, a magyar identitás megőrzésének.

A kabinet egy nagy, ikonikus épületet vásárolt meg "annak érdekében, hogy Magyarországhoz, ehhez az ezeréves államisággal rendelkező országhoz méltó helyen őrizhessük és mutathassuk be a kultúránkat Londonban" – fogalmazott Szijjártó Péter.

Kiemelte, az új Magyar Ház egy új találkozási pont lesz az Angliában élő magyarok számára.

"Van benne színházterem, lesz benne kávézó, kiállításokat, előadásokat fogunk rendezni" - mondta a miniszter, hozzátéve, a gyermekek számára a hétvégi iskola lehetősége, a magyar nyelv oktatása is megtalálható lesz majd a kínálatban.

"Hogy a ház igazán méltó legyen és tudja fogadni a magyar embereket, most felújítják, és amint a felújítás befejeződik, néhány hónap múlva a Londonban és környékén élő magyarok birtokba vehetik majd" – jelentette ki Szijjártó Péter.

A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy "ez a ház egy új találkozási pontként, egy új közösségépítő erőként fogja majd szolgálni a Londonban és környékén élő magyarokat".

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×