eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő (j) fogadja Andrej Babis cseh miniszterelnököt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. február 5-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szolidaritásra szólítja fel szövetségeseit Prága az oroszok kiutasítása ügyében

Az ellenzék is támogatja a kormányt, az oroszbarát Milos Zeman államfő viszont azt mondta, csak jövő vasárnap foglal állást.

Csehország szolidaritást vár el szövetségeseitől a 18 orosz diplomata kiutasításával kapcsolatban – jelentette ki Jan Hamácek kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

"Igen, elvárjuk a szolidaritást" – válaszolta Hamácek a riporter ismételt kérdésére. A miniszter szerint azt viszont nem Prága határozza meg, hogy a szolidaritás kifejezésének milyen formája legyen.

Varsó támogatja Prága döntését a tizennyolc orosz diplomata kiutasításáról – jelezte a lengyel külügyi tárca a Twitteren. "A szövetségesek közötti szolidaritás és a gyors cselekvés erőssé tesz minket" – olvasható a varsói külügyi bejegyzésben, amelyben aláhúzzák, hogy Lengyelország teljes mértékben támogatja Csehország döntését az orosz diplomaták kiutasításáról a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanások kapcsán.

A Cseh Televízió úgy értesült, hogy vasárnap délig már több ország, köztük

az Egyesült Államok, Szlovákia, Nagy-Britannia, Ukrajna nyilvánosan támogatásáról biztosította a cseh kormány lépését.

Hamácek elmondta: hétfőn ülésezik az uniós külügyminiszterek tanácsa, amelyen felszólal és tájékoztatja partnereit az orosz diplomaták kiutasításáról. Az EU-nál és a NATO-nál akkreditált cseh nagykövetek feladatul kapták, hogy haladéktalanul tájékoztassák a szövetségeseket a történtekről.

A külügyminisztérium állandó kapcsolatban van Moszkvával és úgy értesült, hogy az oroszok már készítik a válaszlépéseket, tehát Moszkvában dolgozó cseh diplomaták kiutasítását – jegyezte meg a megbízott külügyminiszter.

Andrej Babis kormányfő bejelentette, hogy már szombat este telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és ismertette vele a helyzetet. Babis az Európai Tanács következő ülésén ad tájékoztatást partnereinek.

A jobboldali cseh ellenzék ezúttal teljes támogatásáról biztosította a kormányt.

Milos Zeman államfő, akit közismerten jó kapcsolatokat ápol az orosz politikusokkal, és Moszkva legfőbb politikai szövetségesének számít Prágában, szóvivője útján közölte: a történtekkel kapcsolatban csak egy hét múlva, vasárnap foglal nyilvánosan állást. Babis szombat este azt mondta: tájékoztatta Zemant az orosz diplomaták kiutasításáról, és az államfő a kormány lépését teljes támogatásáról biztosította.

Prágában szombat este jelentették be, hogy 18 orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.

Andrej Babis miniszterelnök szerint a kiutasítás konkrét oka: erős a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×