INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

cseh

orosz

titkosszolgálat

2014

Egy férfi megy a keresztekkel telefestett prágai Óváros téren 2021. március 22-én. Aktivisták fehér keresztekkel festették tele a teret, hogy így tiltakozzanak a kormány járványkezelési politikája ellen.

Kész előállni az orosz kémek elleni újabb bizonyítékokkal Prága

A cseh titkosszolgálat nem kételkedik abban, hogy az oroszok robbantották fel a lőszerraktárt.

Két ember vesztette életét 2014-ben abban a dél-morvaországi vrběticei lőszerraktárban történt robbanásban, amely miatt a hétvégén az orosz nagykövetség összes, 18 diplomatáját kiutasította Csehország. A cseh titkosszolgálat nem kételkedik abban, hogy az orosz titkosszolgálat állhat a detonáció mögött, amelyben 50 tonna lőszer felrobbant, több mint 40 millió eurós kárt okozva ezzel Csehországnak.

Ján Hamáček cseh belügyminiszter szerint Prága részéről nem szokványos diplomáciai lépésről volt szó, mert

az orosz nagykövetség alkalmazottai nem csupán egyszerű diplomaták voltak.

Mint mondta, Csehország szuverén államként az orosz titkosszolgálat két nagykövetségi szervezetét számolta fel. A belügyminiszter beismerte, hogy a múlt héten bejelentett, e hétre tervezett moszkvai útja csak figyelemelterelésként szolgált a Prágában dolgozó orosz diplomaták kiutasításának előkészítéséről.

„Tekintettel a művelet kiterjedt és egyedülálló jellegére, még a NATO és az Európai Unió keretein belül is, szükséges volt annak diszkrét megvalósítása. Ebben az én bejelentett moszkvai utam is szerepet játszott” – írta Hamáček a Twitteren vasárnap este megjelent bejegyzésében. Hozzátette: érthető okok miatt a részletekről nem tájékoztathat, de a biztonsági szolgálatokat ellenőrző parlamenti szervek előtt kész erről felvilágosítást adni.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök is megerősítette, hogy

bizonyítékaik vannak két orosz titkosügynök ellen.

Az is kiderült, hogy ugyanarról a két orosz katonai ügynökről, Alexander Miskinről és Anatolij Csepigáról van szó, akiket a Szergej Szkripal és lánya elleni merénylet elkövetésével gyanúsítanak. Moszkva tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal elleni merénylethez és a vrběticei robbanásokhoz. Néhány prágai hírportál úgy tudja, a 2014-ben Vrběticében tárolt lőszereket Ukrajnába vagy Szíriába szánták, ahol akkor éles belső harcok folytak.

Andrej Babiš kész a bizonyítékok titkosításának feloldását indítványozni, míg a belügyi tárca vezetője, Ján Hamáček videókonferencián tájékoztatja az uniós külügyminisztereket. Az Európai Uniónál és a NATO-nál akkreditált cseh nagykövetek feladatul kapták, hogy haladéktalanul tájékoztassák a szövetségeseket a történtekről. Több politikus meglepődöttségének adott hangot, amiért Miloš Zeman cseh államfő csak a jövő héten kíván nyilatkozni az ügyben.

A cselekményben való orosz részvételt az Európai Unió, az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és a NATO egyaránt elítélte, Szlovákia pedig támogatásáról biztosította nyugati szomszédját. Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök, valamint Eduard Heger kormányfő a Twitteren üzent Prágának. A legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO is teljes mértékben támogatja a Cseh Köztársaságot, illetve a körülmények kivizsgálására irányuló törekvéseket, és az Oroszországgal szemben tett diplomáciai lépéseit. Az OĽaNO szerint ha bebizonyosodik a merénylet gyanúja, idegen hatalom bevonásával, az példanélküli beavatkozás az Európai Unió tagállamának biztonságába és szuverenitásába.

A másik szlovák kormánypárt, a Szabadság és Szolidaritás az orosz diplomaták kiutasítása miatt szeretné, ha Szlovákiában összeülne a Biztonsági Tanács.

Három kormánypárti képviselő már vasárnap este a pozsonyi orosz nagykövetség elé vonult,

hogy támogatásukról biztosítsák Csehországot. Többen úgy fogalmaztak, ha Csehországot megtámadták, az olyan, mintha Szlovákiát is megtámadták volna

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kapcsolódó hang

Orosz kémek elleni bizonyítékokkal készül előállni Prága
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018