INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

csehoroszág

oroszország

andrej babis

kiutasítás

A Csehország moszkvai nagykövetségéről távozóknak integetnek a maradók 2021. április 19-én. Az előző nap az orosz kormány kiutasított húsz cseh diplomatát arra válaszul, hogy Csehországban tizennyolc orosz diplomatát minősítettek nem kívánatos személynek.

Andrej Babiš: Nem minősíthető terrorizmusnak a hét éve történt robbanás

„Egy bolgár vállalkozó áruja elleni támadásról szólt a 2014-ben egy dél-morvaországi lőszerraktárban történt robbanás, ezért nem minősíthető állami terrorizmusnak” – mondta Andrej Babiš cseh miniszterelnök a 18 orosz diplomata Csehországból történő kiutasítása kapcsán. Ján Hamáček cseh kormányfőhelyettes és belügyminiszter szerint a prágai kiutasítására adott orosz válasz erősebb, mint amire Csehország számított.

A Cseh Biztonsági Szolgálatnak megalapozott gyanúja van, hogy a két személy halálával és több mint 40 millió eurós kárral járó, még 2014-ben a dél-morvaországi Vrběticében egy régi gyártelepen kialakított lőszerraktárban bekövetkezett két robbanásban az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU ügynökei aktívan részt vettek. Ennek eredményeként Prága 18 orosz diplomatát utasított ki Csehországból, míg Moszkva 20 cseh diplomatával szemben lépett fel ugyanígy.

„Az orosz nagykövet kiutasítása lenne a legerősebb lépés, amely de facto a két ország közti diplomáciai kapcsolatok végét jelentené. Nem hiszem, hogy ez lenne a legészszerűbb dolog, mert a történtek dacára a nagykövetségnek mégiscsak valahogy működnie kell. Valakinek kell ott lennie, és logikus, hogy ez a valaki a nagykövet” – mondta Ján Hamáček kormányfőhelyettes és belügyminiszter, a cseh diplomácia megbízott vezetője, aki a történtekről előzőleg az Európai Unió külügyi tanácsában helyet foglaló kollégáit is tájékoztatta.

Hamáček hangsúlyozta,

húsz alkalmazottja kiutasításával a moszkvai cseh nagykövetség gyakorlatilag megbénult.

A külképviselet egész politikai és gazdasági osztályának vége, egyedül a konzuli részleg működik. Vítězslav Pivoňka cseh nagykövet helyettesét, Ľuboš Veselýt is kiutasították. „Meg kell fontolunk, miként fogunk tovább működni, mert a kollégáim közül sokaknak teljesen mást kell majd csinálniuk, mint amire kiküldetést kaptak” – fogalmazott Pivoňka.

A Moszkvából kiutasított cseh diplomaták és családtagjaik hétfőn este tértek haza.

Prága a kormányzati különgép kiküldését és a kiutasított oroszok távozását is koordinálta. Utóbbit az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova a cseh hatóságok ellenséges cselekedetének minősítette.

Az Izvesztyija orosz lapnak adott interjújában az indokokat abszurdnak nevezte.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök hétfőn este bejelentette, hogy nem minősíthető állami terrorizmusnak a vrbeticei robbanás, alapvetően egy bolgár vállalkozó áruja elleni támadásról van szó. „Oroszország nem Csehország ellen intézett támadást, hanem egy bolgár fegyverkereskedő áruja ellen. Az orosz katonai hírszerzés ügynökei elfogadhatatlan tevékenységet folytattak, ráadásul az akciót elrontották” – mutatott rá a cseh kormányfő. A vizsgálatok során a bűnügyi szervek megállapították, hogy arról a két orosz állampolgárról van szó, akiket a nagy-britanniai Salisburyban élő Szergej Szkripal és lánya elleni merénylet elkövetésével is gyanúsítanak.

Szlovákia a csehországi események kapcsán bejelentette, hogy határozott, felelősségteljes és az állam, valamint annak polgárai biztonságát előtérbe helyező állásfoglalásra készül. Ivan Korčok szlovák külügyminiszter közölte továbbá, hogy közös nyilatkozat megfogalmazását indítványozta a V4-es elnökség körében.

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018