INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

olaszország

giuseppe conte

bizalmi szavazás

molnár anna

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök beszél a parlament alsóházának római üléstermében 2020. december 9-én. Ezen a napon szavaz az olasz parlament az EU-s támogatások felhasználásáról, valamint a Matteo Salvini, az olasz ellenzéki Liga párt elnöke által kezdeményezett migrációs-biztonsági törvénycsomag módosításáról.

Szakértő: törékeny többséggel próbálkozhat Giuseppe Conte

InfoRádió

Egyetlen szavazaton múlt a bizalmi szavazás az olasz szenátusban, így a kormányfő megtarthatja a posztját, de az Olaszország-szakértő szerint igencsak törékeny a többsége a kormányzás folytatásához.

Giuseppe Conte megpróbálhatja folytatni a kormányzást, de meg kell próbálnia a többségét növelni, és kisebb kormányátalakítást végrehajtani – mondta Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az InfoRádióban, miután a felsőházban is bizalmat kapott az olasz miniszterelnök kedd este a kormányzás folytatásához.

A szenátus elnökének hivatalos bejelentése szerint Conte 156 szavazattal 140 ellenében, 16 tartózkodás mellett szerezte meg a szenátus bizalmát. A stabil kormányzáshoz szükséges többség alsó határának 155 szavazat számított, az abszolút többséghez 161 szavazat lett volna szükséges.

A kormányválságot múlt héten előidéző, Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) két tagja a párt diktálta tartózkodás helyett Contét támogatta. Meglepetésre bizalmat szavazott a kormánynak két örökös szenátor, köztük Mario Monti volt kormányfő, továbbá a Hajrá, Olaszország (FI) két tagja is. Utóbbiakat azonnal kizárták a jobbközép pártból.

A miniszterelnök egy nappal korábban az alsóházban tartott bizalmi szavazáson is többséget szerzett 321 szavazattal, 259 ellenében, 27 tartózkodás mellett.

Molnár Anna arra hívta fel a figyelmet, hogy igen törékeny Conte többsége, ráadásul a szenátusban hiába van meg az egyszerű többség, de a parlamenti bizottságok közül csak négyben lesz többsége a kormánykoalíciónak, a fontosabb döntések átviteléhez a kormányzásból épp most kilépő Élő Olaszországgal is meg kell egyeznie.

A szakértő szerint Conte valószínűleg a centrista erőket próbálja majd győzködni,

és a koalíciót felrúgó Renzi sem zárta ki, hogy hajlandó lenne tárgyalni. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kizárta az együttműködést, és Conte is elzárkózott ettől. A baloldali Demokrata Párt viszont hajlandó lenne a tárgyalásokra, de Molnár Anna szerint ennek a kimenetele is bizonytalan. Az államfővel is tárgyalások folynak majd, az ellenzék pedig folyamatosan bírálja ezt a folyamatot.

"A törékeny kormányzás helyett lehet előrehozott választás, ez július-augusztusig történhet meg,

addig oszlathatja fel a parlamentet Sergio Mattarella államfő, mivel jövő februárig tart a mandátuma, és az utolsó hat hónapban már nincs erre joga" – mondta Molnár Anna, és hozzátette, nehéz megjósolni, hogy mi fog történni a következő fél évben, mert az olasz politikában folyamatosan változnak az események, újabb válságok jelenhetnek meg.

Nyitókép: MTI/ANSA/EPA/Riccardo Antimiani

Kapcsolódó hang

Molnár Anna: törékeny többséggel próbálkozhat Giuseppe Conte
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018