eur:
393.59
usd:
368.47
bux:
66213.5
2024. április 24. szerda György
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j), miután az Európai Tanács elnöke felfüggesztette az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóját 2019. július 1-jén, mert a résztvevők nem tudtak megegyezni az EU vezetői tisztségeinek betöltéséről. Az ülés másnap folytatódik.
Nyitókép: MTI/AP/Riccardo Pareggiani

Ezt várják az olaszok a mostani helyzetben

Az olaszok több mint fele a felmérések szerint azonnali választásokat akar egy Giuseppe Conte vezette újabb kormány helyett, amelyet egy pénteken született új parlamenti erő támogathatna a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország párt koalícióból bejelentett kilépése után.

Az affaritaliani.it politikai hírportál felmérése szerint az olaszok 50,2 százaléka azonnali választásokat akar, 53,8 százalék pedig a jobbközép pártokat szeretné kormányon látni. A megkérdezettek több mint 87 százaléka nemtetszését fejezte ki Matteo Renzi döntésével kapcsolatban, amelynek értelmében az Élő Olaszország vezetője kiléptette pártját a kormányból.

Giuseppe Conte miniszterelnök hétfő déltől a képviselőházban, kedd reggeltől pedig a szenátusban kér támogatást kormányzása folytatásához. A szavazás az alsó- és a felsőházban is több órán át eltarthat. Figyelem a szenátusi voksolást kíséri, mivel itt a kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) együttesen sem rendelkezik a többséget biztosító 161 szavazattal.

Sajtóértesülések szerint Giuseppe Conte egész hétvégén "támogatókra vadászik" elsősorban a függetlenek soraiból,

de nem zárható ki, hogy az Élő Olaszország "disszidensei" is segítenek a kormányfőnek az előrehozott választások elkerülése érdekében. A Conte-kormány fennmaradását esetleg biztosító parlamenti képviselőket "felelősöknek, építkezőknek" nevezték el.

Conte támogatói pénteken máris önálló frakciót hoztak létre Italia23 néven, amely arra utal, hogy a jelenlegi törvényhozási ciklus 2023-as végéig a parlamentben akarnak maradni. Ha Giuseppe Conte többséget szerez, kormányátalakítás várható. Ha Conte nem kap bizalmat, sajtóértesülések szerint már saját párttal kész indulni a választásokon, amely az Együtt (Insieme) nevet kaphatja.

Az M5S politikusa, Alfonso Bonafede igazságügy-miniszter kijelentette, Matteo Renzi "áruló", és most nélküle folytatják a kormányzást. "Az Öt Csillag Mozgalom kiáll a Contéval való folytatás mellett" - hangoztatta.

Elemzők hangsúlyozták, hogy Sergio Mattarella államfő szorgalmazta, hogy Giuseppe Conte azonnali lemondás helyett a parlamentben próbálja megoldani a válságot, új többséget keresve. Vélemények szerint azonban hiába szerez most többséget Giuseppe Conte, mindez a kormányzás hosszú távú és stabil folytatására nem ad garanciát.

Matteo Renzi annyit mondott, a parlamentben fog kiderülni, hogy Conte jól számolt-e és valóban megvan-e a többsége.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt és a jobbközép koalíció vezetője úgy vélekedett a kormánypártok nem képesek lemondani a hatalomról. Hozzátette, egy újabb Conte-kormány az eddiginél is vegyesebb "minestrone" (zödségleves) lehet: "Conte és társai a túlélésre játszanak, de az olaszoknak másra van szükségük. Bízzuk az olaszokra a döntést, hogy ki vezesse az országot" - mondta Matteo Salvini.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×