eur:
370.97
usd:
344.70
bux:
46850.16
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolja az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

A demokraták első javaslata nem járt sikerrel Trump elmozdítására

A 25. alkotmány-kiegészítés után impeachment is jöhet.

Az Egyesült Államok képviselőházának republikánus tagjai megakadályozták, hogy a testület határozatban szólítsa fel Mike Pence alelnököt Donald Trump elnök elmozdítására.

Pence-nek az alkotmány 25. kiegészítése alapján lehetősége van arra, hogy a kormányzat tagjait megszavaztassa az elnök alkalmasságáról, illetve alkalmatlanságáról feladatainak ellátására. A demokraták a kiegészítés alkalmazására szólító határozatot próbáltak meg elfogadtatni a házban. Ehhez első körben egyhangú döntésre lett volna szükség, de a nyugat-virginiai képviselő, Alex Mooney megakadályozta az elfogadást.

Ez követően kedden vita és újabb szavazás következik a képviselőházban. Ha a többség alkalmatlannak minősíti Trumpot, akkor az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át.

Ha ez sem jár sikerrel, a demokraták másik lehetősége az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) megindítása. Erről is benyújtották már a javaslatot, ez szerdán kerülhet a képviselők elé. A demokraták azt állítják, megvan a kellő támogatás az impeachment sikeréhez - írja a BBC.

A demokraták beadványa szerint Trump feltüzelte híveit, akik közül több százan ennek nyomán múlt szerdán megostromolták az amerikai törvényhozás épületét, a washingtoni Capitoliumot. A hatóságokkal történt összecsapásokban öten vesztették életüket, köztük egy rendőr.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Az amerikai képviselőház szerdán késő este megszavazta az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatot, és ezzel a szenátus elé terjesztette azt. A lépés óvatos optimizmust hozott a piacokra, az ázsiai tőzsdék jellemzően emelkedtek, és az európai börzéken is mérsékelt emelkedés látszott, és az USA-ban is javult a hangulat. A hazai részvénypiacon a magyar kormány tegnap este bejelentett lépéseire reagált a magyar tőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×