eur:
394.97
usd:
363.61
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Los Olmos-i idősek otthonának legfiatalabb dolgozója, milőtt megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus (COVID-19) elleni oltását a spanyolországi Guadalajarában 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására.
Nyitókép: Egy spanyolországi idősotthon legfiatalabb dolgozója, milőtt megkapja a koronavírus elleni oltását Guadalajarában 2020. december 27-én. MTI/EFE pool/EPA/Pepe Zamora

Koronavírus - ez a legnagyobb baj a vakcinákkal

A WHO szerint jelentős probléma, hogy a szegényebb országok nem jutnak vakcinához.

Jelentős probléma, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok nem jutottak eddig hozzá a koronavírus elleni vakcinához - jelentette ki pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján.

"A gazdag országok kapják a készlet javát" - sérelmezte a WHO főigazgatója.

Tedrosz sürgette ezeket az államokat és a gyógyszergyártócégeket, hogy hagyjanak fel a COVAX nemzetközi kezdeményezés rovására kötött kétoldalú megállapodásokkal. A WHO által létrehozott COVAX program kezdettől fogva szorgalmazza a védőoltás méltányos elosztását, és fellép annak érdekében, hogy a kis és közepes jövedelmű országok egyenlően részesüljenek a koronavírus elleni vakcinákból.

A WHO a héten közölte, hogy a COVAX kezdeményezéshez a 2021-re igényelt hét milliárd dollárból hatmilliárd már összegyűlt. A pénzből segítenek az oltóanyag beszerzésében 92 fejlődő országot, amelyek saját erőből korlátozottan, illetve egyáltalán nem lennének képesek erre.

Eddig az olyan tehetős országok, mint az Egyesült Államok, az EU-tagállamok, Svájc és Izrael áll az elsőként vakcinához jutó országok lajstromának élén.

Világszerte eddig csaknem 88 millióan fertőződtek meg koronavírussal, és mintegy 1,9 millió ember esett áldozatul a kórnak. Több országban ismét megugrott a fertőzöttek száma az utóbbi hetekben. Tedrosz ismételten sürgetett mindenkit a járványügyi korlátozások, illetve a távolságtartási szabályok tiszteletben tartására a fertőzés feltartóztatása érdekében.

"A vírus riasztó ütemben terjed egyes országokban. A baj az, hogy kezdett megszokássá válni a szabályok be nem tartása. Ez viszont a vírusnak lehetőséget enged a terjedésre" - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×