eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikusnak gratulál Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Deutsch Tamás: teljeskörű egyetértés alakult ki Brüsszelben

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője részletekkel jelentkezett a szerdai brüsszeli háttérbeszélgetésekről.

Magyarország győzött az uniós költségvetéssel kapcsolatos vitában, mindez azt bizonyítja, hogy Brüsszelben is ki lehet, sőt ki is kell állni a magyar érdekekért - mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője a Kossuth rádióban csütörtökön.

Bár a döntés a csütörtöki-pénteki csúcsértekezleten születik, a megelőző konzultációkon a 27 európai ország között teljeskörű egyetértés alakult ki abban, hogy jó és mindenki által támogatható az a megoldás, amelyet a német kormány, az Európai Tanács soros elnöke, illetve a lengyel és a magyar kormány alakított ki - közölte.

Szerinte a két ország szövetsége óriási sikert és eredményt ért el abban, hogy ne lehessen - különösen most, egy minden európai polgár számára megpróbáltatást jelentő járvány idején - feltételekhez kötni az európai uniós támogatásokat.

A politikus magát az elképzelést is embertelen elgondolásnak nevezte, hogy a járvány időszakában, a járvány eddigi negatív hatásainak orvoslására, a gazdasági nehézségek helyreállítását célzó támogatásokat önkényesen meghatározott politikai feltételekhez kössék.

Úgy értékelte: megvédték a magyarok pénzét és megakadályozták azt, hogy "a brüsszeli bürokraták a bevándorlók kötelező, Magyarországra történő betelepítésével vagy áttelepítésével megzsarolják, megzsarolhassák Magyarországot" és csak így juthasson hozzá az ország a jog szerint járó forrásokhoz.

Azt is sikerült elérni, hogy Brüsszel nem alkalmazhat egyetlen tagállammal szemben sem kettős mércét, azaz nem lehet elvenni "újfajta nyugati önkénnyel lebonyolított eljárásban a magyaroknak járó pénzt, nem lehet így egy zsarolási eljárásban ránk kényszeríteni Brüsszel akaratát" - fogalmazott.

Szerinte nemcsak Magyarország és Lengyelország számára győzelem a megállapodás, hanem valamennyi tagállam számára az, mert így vissza tud térni az Európai Unió ahhoz, hogy a sikeres európai együttműködés alapja a hosszútávú alapvető kérdésekben, például a költségvetési kérdésekben történő teljeskörű egyetértés.

A magyarországi baloldal részéről "rosszat akartak Magyarországnak", de ez a törekvésük végül most nagy valószínűséggel nem jár eredménnyel - mondta Deutsch Tamás.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×