eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Bukarest, 2018. február 28.Klaus Iohannis román elnök a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) bukaresti évértékelő értekezletén 2018. február 28-án. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Iohannis: elemezni kell, miért volt alacsony a részvétel

A romániai választók több mint fele a jobbközép pártokra voksolt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig jelentősen meggyengült, így egy jobbközép kormánykoalíció megalakulása körvonalazódik - vonta le a következtetéstKlaus Iohannis államfő a vasárnapi parlamenti választásokat követően.

Iohannis elismerte, hogy ezt is szerette volna elérni, ezért szerepelt "kicsit gyakrabban" az utóbbi időben a nyilvánosság előtt.

Az elnök kifejtette: az ideiglenes részeredmények szerint a 2016-os parlamenti választások óta a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20-ról 25 százalékra, az időközben a liberális PLUS-szal összeolvadt Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8-ról 15 százalékra növelte támogatottságát, miközben a PSD "drámaian" meggyengült, 45-ről 29 százalékra esett vissza.

Iohannis szerint - a mostani választásokat egyébként megnyerő -

PSD így "végre" kimarad a politikai döntéshozatalból.

Az elnök köszönetet mondott mindazoknak, akik elmentek voksolni, ugyanakkor elismerte: elemezni kell, és választ kell találni arra is, miért volt rendkívül alacsony a részvétel, amely nem érte el a hazai névjegyzékben szereplők 32 százalékát.

Úgy vélte: ez talán a megfelelő tájékoztatás hiányának tudható be, de azt is kifejezheti, hogy a választók elégedetlenek az államfővel, a politikusokkal, a pártokkal vagy azokkal a döntésekkel, amelyeket hoztak. Mindezt a megalakuló új kormánynak kell kielemeznie - tette hozzá.

Iohannis nem említette a voksok mintegy 6 százalékát összesítő Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), amely Dacian Ciolos, a PLUS társelnöke szerint "megkerülhetetlen" tényező egy kormánytöbbség kialakításánál, és azt sem kommentálta, hogy 12 évvel a Nagy-Románia Párt kiesése után ismét bekerült egy szélsőségesnek tartott párt a román parlamentbe: a tavaly alakult Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely a voksok csaknem 9 százalékát szerezte meg.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×