eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára nagy hatótávolságú tüzérségi hadgyakorlatot kísér figyelemmel egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2020. március 2-án. A fegyverteszt során kilőtt lövedékek közül több a Japán-tengerbe csapódott. A kommunista állam 2019-ben 13 alkalommal végzett próbaindítást rakétákkal.
Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

Szakértő: biztosan Észak-Korea húzza a rövidebbet, ha konfliktus lesz

Háda Béla az InfoRádióban úgy vélekedett, a kommunista diktatúra tisztában van az erőviszonyokkal, de vannak céljai.

"Egy irányított válság előidézése lehet a célja annak, hogy Észak-Korea kedden felrobbantotta a két Korea-közötti összekötő irodát" - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének kutatója. Háda Béla szerint Phenjan így szeretné siettetni a diplomáciai tárgyalásokat az ENSZ-szankciók feloldásáról.

A létesítmény a Dél- és Észak-Korea közötti béke jelképe volt, 2018-ban nyitották meg a két ország párbeszédének és együttműködésének elősegítésére. Múlt héten azonban Észak-Korea ellenséges hangnemre váltott, és kilátásba helyezte, hogy a dél-koreai civil szervezetek északon végrehajtott röpiratos kampánya miatt mindenfajta kommunikációs csatornát felszámol szomszédjával. Már a robbantás előtt közölte Észak-Korea, hogy a hadsereg fontolgatja a két Korea közti demilitarizált zónába való bevonulást. Közben Phenjan megerősítette, hogy az észak-koreai hadsereg bevonul az ipari zónába, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség pedig jelentette, hogy Phenjan nem veszi fel a kapcsolatot Szöullal a feszültségek elsimítása érdekében.

Háda Béla, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének kutatója azt mondta: a konfliktussal Észak-Korea az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával való tárgyalásokat gyorsítaná.

"Már meglehetősen régóta az ENSZ-szankciók feloldását és

az észak-koreai gazdaság működéséhez szükséges erőforrások becsatornázását szeretnék elsősorban elérni,

illetve megfelelő biztonsági garanciákat kapni az Egyesült Államoktól az észak-koreai rendszer fennmaradására, és arra, hogy ez az általunk ismert, sokszor elemzett északi rezsim megszabadul attól a biztonsági fenyegetéstől, amit Észak-Korea szerint az Egyesült Államok jelent a számára."

Háda Béla szerint bár Észak- és Dél-Korea is további katonai lépéseket helyezett kilátásba, fegyveres konfliktus vagy háború nem lesz.

"Tudni kell, hogy Észak-Koreának jelenleg más eszköze nincs, mint a fegyveres erőkkel való

fenyegetőzés,

de azt nagyon jól tudják, hogy egy fegyveres konfliktus számukra kilátástalan lenne. Az Egyesült Államok és Dél-Korea egyesült fegyveres erői minden kétséget kizáróan meg tudnák védeni Dél-Korea területének egy jelentős részét, illetve

meg tudnák semmisíteni az észak-koreai fegyveres erőket egy ilyen konfliktus során."

A kutató azt is megjegyezte, hogy a keszongi robbantással Észak-Korea saját társadalma számára is erőt akart demonstrálni: Phenjan meg akarja mutatni, hogy határozottan fellép a külföldi provokáció ellen.

Háda Béla szerint az akció azt is sugallja, hogy bár Kim Dzsung Un az ország vezetője, hónapok óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt, a rezsim továbbra is stabil és megkérdőjelezhetetlen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×