eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Tanács brüsszeli épületében tart tájékoztatón 2020. március 16-án, a G7 országok vezetőivel folytatott videómegbeszélés után. Von der Leyen közölte: a bizottság harminc napos beutazási korlátozásra szólítja fel az európai uniós tagállamok vezetőit a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Megszüntetné az oltóanyagért való versengést az Európai Bizottság

Az Európai Unió készen áll a koronavírus elleni oltóanyagok közös beszerzésére, és ennek köszönhetően a védőoltás nagyobb valószínűséggel juthat majd el mindenkihez a megfelelő mennyiségben és áron, elkerülve a tagállamok közötti ártalmas versengést - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke szerdai videoüzenetében, néhány részletet elárulva a rendszer működéséről.

Ursula Von der Leyen azt mondta, hogy az Európai Uniónak sikerült időben reagálnia arra a példátlan kihívásra, amelyet a koronavírus-járvány jelentett gazdasági és közegészségügyi szempontból a kontinensen. A leghatékonyabb választ azonban csak a járvány elleni védőoltás adhatja - nyomatékosította.

Von der Leyen szerint "eljött a tudomány és a szolidaritás pillanata, amikor együttesen kell bevetni az erőforrásokat, hogy mindenki védelemben részesüljön, függetlenül attól, hogy hol él". "Európa nem sziget, gazdaságaink szorosan kapcsolódnak a globális gazdasághoz, így csak úgy tudunk újra megerősödni, ha a világgazdaság is újra erőre kap" - fogalmazott.

Felturbóznák a gyártást

Az Európai Bizottság javaslatának a lényege, hogy a testület koronavírus elleni, "hatékonynak tűnő", tesztelési fázisban lévő oltóanyagokat vásárol előzetesen gyógyszeripari vállalatoktól, amit az unió vészhelyzeti, 2,4 milliárd eurós költségvetéséből finanszíroznának. A bizottság a nyílt közbeszerzési pályázatokon kiválasztott gyártóknak a költségek jelentős részét előre kifizetné, azzal a megkötéssel, hogy a gyártó biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll.

Mivel a vakcinák kifejlesztése összetett és hosszú folyamat, a szerdán bejelentett terv támogatni fogja a munka meggyorsításra irányuló erőfeszítéseket, hogy az oltóanyagok 12-18 hónapon belül rendelkezésre álljanak. A terv részeként a bizottság javasolja a géntechnológiával módosított organizmusokat tartalmazó oltások kidolgozására vonatkozó szabályozási követelmények ideiglenes enyhítését is. A EU-tagállamok egészségügyi miniszterei pénteki tanácskozásukon túlnyomórészt támogatták az uniós testület javaslatát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×