eur:
392.84
usd:
367.84
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Virológus: legalább 20 évnyi aktív kutatás kell a koronavírus megismeréséhez

Ha lassan is, de továbbra is terjed Magyarországon is az új típusú koronavírus, ezért továbbra is fontos az óvatosság, mivel rajtunk múlik, hogy a várható második hullám mennyire lesz súlyos lefolyású - hívta a fel a figyelmet Kemenesi Gábor virológus.

Az átlagembernek elege van, hozzáállását az befolyásolja, amit maga körül lát, de hiába tűnik úgy, hogy minden rendben, attól még pandémia van - hangsúlyozta Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa a 24.hu interjújában. A koronavíruskutató akciócsoportban is dolgozó virológus szerint mivel világszerte még számos járványgócban aktívan terjed a fertőzés - jelenleg Dél-Amerikában a legsúlyosabb a helyzet, majd a szakemberek szerint Afrika következik -, ezért bármikor újra behurcolható az első hullám lecsengése után pont magához térő országokba. Úgy fogalmazott, hogy a fertőzés takaréklángon folytatódik, épp ezért továbbra is az óvatosság a legfontosabb az ismeretlen ellenséggel szemben. Véleménye szerint ugyanis a SARS-Cov2 vírus alapos megismeréséhez még legalább 20 évnyi kutatás kell.

Kemenesi Gábor úgy véli, hogy bár valóban csökken a felderített esetek száma Magyarországon, ez csak azt jelzi, hogy a vírus előtt járunk az intézkedésekkel.

A virológus szerint a tendencia a fontos, ami valóban csökken, de nullára nem fog esni.

Ezért továbbra is fontos az esetek felderítése, a fertőzési láncok megakasztása, és ha fordul a tendencia, a gyors beavatkozás.

A strandok és élővizek nyári igénybevételével kapcsolatban azt mondta, a medence vagy a Balaton vize kockázatos, de részleteket nem ismerünk. A fertőzéshez megfelelő mennyiségű, infektív dózisra van szükség a vírusból, ráadásul egyénenként eltérő, kit milyen mennyiség képes megbetegíteni, milyen körülmények között.

Úgy véli, hogy sem a túlzott aggodalom, sem pedig a lazaság nem szerencsés a lakosság részéről, és különösen károsnak tartja azt a jelenleg terjedő hozzáállást, hogy a karantén sok hűhó volt semmiért, és inkább hagyni kellett volna, hogy minél többen átessenek a fertőzésen, mint egy influenzán.

Az interjúban kitért arra is, hogy már most látszik, hogy tízszer annyi Covid-19 beteg szorul kórházi ellátásra, mint influenzás egy súlyos influenza-járvány idején, és a veszélyeztetett csoportokat összehasonlítva is jóval magasabb most a halálozás. Ahogyan korábban az InfoRádióban is elmondta, továbbra is fontos a távolságtartás, a gyakori kézmosás, és az észszerű keretek közötti maszkviselés. Úgy fogalmazott:

"durván hangzik, de ha az ember nem lát elég hullát, tényleg azt hiszi, elmúlt a veszély."

Szerinte jönni fog az őszre várt második hullám, mert egyrészt belföldön is újra fellángolhat a vírus terjedése, ha óvatlanok az emberek, másrészt külföldről is újra behozhatják, ráadásul az összes ismert koronavírus mutat szezonalitást. Úgy fogalmazott, benne van a pakliban, hogy a hűvösebb időjárás egyéb okokból is kedvez a vírus terjedésének, mint ahogy immunrendszerünk sincs csúcsformában, ha lecsökken a hőmérséklet. A járványok dinamikáját pedig a környezeti tényezők is erősen befolyásolják. A virológus szerint vakcina híján az egyetlen fegyverünk ellene még mindig a fegyelmezettség és a gyors reagálás.

Az új koronavírus változékonysága az RNS-vírusokhoz képest nem szupergyors, lassabb az influenzánál, így azt is elmondhatjuk, hogy a leendő vakcina várhatóan évekig hatékonyan bevethető lesz. Van sok mutációja, de olyat nem ismerünk, ami a vírus fertőzőképességét növelné, vagy a betegség lefolyását súlyosbítaná - tette hozzá Kemenesi Gábor.

Szerinte a jövőben is számítani kell újabb világjárványokra, amelyek bármikor és bárhonnan érkezhetnek, ezért nem is baj, hogy ennyi féle vakcina fejlesztését végzik jelenleg is. Mivel ha nem is mindet használjuk majd a Covid-19 megfékezésére, kifejlesztett szerekhez, a bejáratott technológiához és gyártósorhoz lehet majd nyúlni következő alkalommal. Ez a globalizáció hozadéka az új fertőző betegségek felbukkanása és terjedése ebben a rendszerben a fejlődés egyik ára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×