INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

banglades

sziámi ikrek

műtét

Sürgős műtétet kellett végrehajtani a szétválasztott sziámi ikrek egyikén

Sürgős műtétet kellett végrehajtani a szétválasztott sziámi ikrek egyikén

Infostart

A fejüknél összenőve született bangladesi sziámi ikerpár egyik tagját, Rabeyát operálta meg a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapata Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

A márciusi beavatkozásra a december elején beültetett szövettágító implantátum néhány héttel ezelőtt bekövetkezett nem kívánt állapotváltozása miatt volt szükség: a kislány homlokán kiterjedt seb keletkezett, amelynek ellátásával egyidejűleg az implantátum és a környező szövetek rekonstrukciója is megtörtént.

A sikeres műtéti szakaszt követően így remélhetőleg biztonsággal elvégezhető lesz Rabeya 2020 nyarára tervezett koponyacsont-pótlása.

A kislányok rehabilitációja folytatódik a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül. A rehabilitációs csapat megkezdte a szükséges szervezőmunkát, amely magában foglalja a rehabilitáció ütemezését, az intézmény fogadókészségének biztosítását, valamint a szülők és a család életkörülményeinek megteremtését. Megállapodás született közös tudományos kutatás megkezdéséről is.

Az alapítvány rehabilitációs csapatának tagjaként Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus utazott ki a csapattal. Dakkában csatlakozott Sirályné Hardi Margit, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora, aki második alkalommal volt kint egy hónapos szolgálatban.

Pataki Gergely és Kalatovics Artúr a mostani bangladesi látogatás alkalmával a 2020 nyarára tervezett plasztikai-helyreállító és égési sebészeti misszió pácienseinek előszelekcióját is elvégezték biztonságos, izolált, kórházi környezetben: 32 fejlődési rendellenességgel született, valamint égési sérült pácienst – főként gyermekeket – sikerült megvizsgálni és felvenni a műtéti programba. Egy nyolcéves, fejsérülést szenvedett kislány esetében sürgős műtétre volt szükség; az ő fején tenyérnyi szövethiányt látott el speciális módszerrel a magyar plasztikai sebészeti csapat a hazautazást megelőző napon.

A plasztikai sebészeti és rehabilitációs csapat biztonságos és a tervezettnél korábbi hazahozatala az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Bangladesi Népi Köztársaság magyarországi konzulátusának közös erőfeszítésével valósult meg, a járványügyi korlátozások miatti utolsó repülőgépjáratok egyikével.

Az alapítvány a jelenlegi koronavírus-járvány idején 38 kórházi ágy biztosításával és egészségügyi önkéntesek szervezésével segíti a megfertőződött betegek hazai ellátását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: cselekves.org
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018